Naistearst: naised küsivad aina enam nõu

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Kogenud naistearstil Heli Tobre-Madisel on töökogemust 32 aastat, enamiku sellest ajast on ta juhtinud Viljandi erakliinikut.
Kogenud naistearstil Heli Tobre-Madisel on töökogemust 32 aastat, enamiku sellest ajast on ta juhtinud Viljandi erakliinikut. Foto: Erakogu

Viljandis Männimäe kortermajas tegutseb erakliinik, kus naistele on valmis tervisenõu andma kaks günekoloogi ja kaks ämmaemandat. Augustis täitus kliinikul 25 aastat. Kliiniku rajaja ja omanik on Fertilitase arst Heli Tobre-Madis, kes igal nädalal Viljandis nõu jagab.

Heli Tobre-Madis, kas Eestis käivad naised piisavalt tihti kontrollis?

Kontrollis käivate naiste arvukus paraneb iga aastaga. Alati on üks osa naistest, kes eriti sageli ei jõua naistearstile. Alles hiljuti sattusin lugema nupukest, kus kirjutati, et Viljandi naised ei käi PAP-testi tegemas. See statistika ei pruugi aga päriselt paika pidada. Eestis kutsutakse naisi sõeluuringule iga viie aasta tagant, kuid paljud naised käivad naistearsti juures PAP-testi andmas väljaspool kutsumise aega ning ükski naistearst ei jäta seda testi tegemata, kui naine pole tükk aega tema juures käinud. Naistearsti visiidil PAP-testi tegemise summa võetakse ravirahast ning see ei kajastu sõeluuringu haaratuse aruandes. Seega ei pruugi sõeluuringutel tõepoolest palju naisi käia, kuid see ei tähenda seda, et need naised oleksid kontrollimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles