Noored õpivad mängude kaudu tundma Valga-, Viljandi- ja Lääne-Virumaad

Üllar Priks
, reporter
Copy
Hilissuvine hommik
Hilissuvine hommik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskkonnaameti ja partnerite korraldusel peetakse 5. ja 19. septembril Viljandis ja Lahemaa rahvuspargis ning 10. oktoobril Otepää looduspargis maastikumäng, millel ligi 500 õpilast koguvad teadmisi piirkonna loodusest ja kultuuriväärtustest. Lahemaal juba viiendat, Viljandis kolmandat ja Otepääl esimest korda ette võetava maastikumänguga soovitakse tekitada õpilastes maastikul liikumise kaudu huvi ümbritseva keskkonna ja selle hoidmise vastu, teatas keskkonnaameti pressiesindaja BNS-ile.

Looduskaitsekuu sõnum oli, et loodushoid on igaühe enda kätes, ning ka maastikumängud õpetavad väikeste ja igapäevaste tegevuste kaudu loodust hoidma. Kokku osaleb mängus ligi 500 õpilast 20-st koolist, kes muu hulgas tutvuvad keskkonnaasutuste tegevusega, et tulevikuski saaks nende juurde teadmisi ammutama minna, teatas amet.

"Mängude kontrollpunktide ülesanded on lahendatavad tänu nutikusele ja teadmistele, viimaseid saab igas punktis aina juurde koguda. Muu hulgas tuletame meelde, kuidas ümbritseva looduse hoidmine algab väikestest lihtsatest tegudest, mis on jõukohased kõigile," lausus ameti keskkonnahariduse spetsialist Viljandimaal Krista Kingumets.

Tema sõnul on eriti vahva, et kõik ürituse õnnestumisse kaasa aitavad koostööpartnerid teevad seda suure sooviga pakkuda oma piirkonna lastele meeleolukas ja silmaringi avardav päev.

"Peame oluliseks loodushariduse andmist noortele, et neist kujuneksid meie elukeskkonna head tundjad ja hoidjad," ütles Linda Metsaorg Eru Lahe Seltsist, kes aitab korraldada Lahemaal toimuvat mängu. Et seal mängitakse Valgejõe kallastel, on ülesanded seotud vee ja taastuvenergeetikaga. Lisaks õpitakse tundma Nõmmeveski kanjonit ümbritsevaid metsakooslusi ja sealset linnustikku.

Viljandis saab aga teadmisi maastiku mõjust linnaruumi kujunemisele, ravimtaimede kasulikkusest, söödavatest ja mürgistest taimedest ning looduslike koosluste taastamisest. Lisaks on ülesanded jäätmete ringmajanduse ja reovee puhastamise, aga ka koduaia viljapuude tundmise kohta.

Otepää looduspargi mängul keskendutakse piirkonna maastikele, nende väärtustele ja inimese rollile looduse hoidmises.

Viljandimaal löövad kaasa Viljandi muuseum, Piret Anier, Peep Tobreluts ja Viljandi huvikool, Anne Maala, mittetulundusühing Ühinenud Metsaomanikud, Viljandi avatud noortetuba, Lilli looduskeskus ja maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles