Eesti passide tootja vahetub

Üllar Priks
, reporter
Copy
Eesti kodaniku pass
Eesti kodaniku pass Foto: Arvo Meeks

Möödunud reedel allkirjastas politsei- ja piirivalveamet ettevõttega ID Global Solutions Limited lepingu Eesti Vabariigis väljastatavate passide plankide ja nendega seotud teenuste ostmiseks.

Leping sõlmiti kaheksaks aastaks ning selle kohaselt hakkab politsei- ja piirivalveamet (PPA) uue tootja passe väljastama hiljemalt 1. jaanuarist 2021. Järgmise poolteise aasta jooksul lepitakse kokku uue dokumendi kujundus ja tööprotsessid.

PPA nõuniku-eksperdi Karoline Paide sõnul on passide tootmise leping Eestile strateegiliselt tähtis, sest see on ID-kaardi lepingu järel suuruselt teine isikut tõendavate dokumentide leping riigis. "Pass ei ole kohustuslik dokument, kuid riigile on oluline, et Eesti kodanikud ja siin elavad välismaalased saaksid mugavalt reisida turvalise ja innovaatilise dokumendiga," ütles Paide.

Lepingupartner ID Global Solutions Limited hakkab vastutama passi plankide tootmise, dokumendi isikuandmetega sidumise süsteemi ning selleks vajalike seadmete tarnimise eest. Isikuandmed kannab dokumendile PPA.

Eesti riik annab välja seitset tüüpi reisidokumente. Politsei- ja piirivalveamet annab välja Eesti kodaniku passi, välismaalase passi, ajutist reisidokumenti, pagulase reisidokumenti, meremehe teenistusraamatut ja meresõidutunnistust. Diplomaatilist passi annab välja Eesti Vabariigi välisministeerium.

Lepingu perioodi jooksul tellib PPA lepingupartnerilt hinnanguliselt rohkem kui 800 000 dokumenti ning lepingu hind sellise mahu juures on umbes 11 miljonit eurot.

Praegu toodab Eesti passe Gemalto OY.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles