Vaba mõte. Austa oma ülemust

Tarvo Madsen
, Reporter
Copy

Poliitikutel on nii Eestis kui ka mujal maailmas välja kujunenud käitumismustrid, millest oma tegevuses lähtuda. Üldjuhul tähendab see enne valimisi lubamist ja koalitsioonis olles rääkimist, et kõik on hästi, ning opositsioonis olles koalitsiooni mahategemist. Loomulikult on poliitikute ja erakondade esimene eesmärk oma maailmavaate selgitamine ja sellel põhinevate lubaduste täideviimine. Maailmavaade defineerib partei olemuse valijale ja valimislubadused täpsustavad seda. See on tõenäoliselt meile kõigile arusaadav. Millegipärast on aga Eesti inimeste usaldus poliitikute vastu pealtnäha üsna väike. Isegi siis, kui maailmavaated ühtivad.

Mina arvan, et probleemi peamiseks allikaks on ühiskonnas kujunenud reeglid ja tavad, mis justkui defineerivad, kes on poliitik. Erakondadel oleks aeg minna mõttekäiguga paar sammu edasi.

Jah, enamik poliitikuid ütleb, et aetakse Eesti asja ja tahetakse siiralt kodanike käekäiku parandada. Kahjuks tundub see tühja jutuna, sest teod näitavad, et valimislubaduste täitmine ja oma vaadete pealesurumine on neile tähtis eelkõige just seepärast, et saada hääli ka järgmistel valimistel. Seda on näha intervjuudes, debattides, aga ka näiteks arvamuslugudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles