Gaasikatlamajadel võib sooja hind langeda veebruaris

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Konkurentsiameti hinnangul võib gaasi hind langeda veebruaris sel määral, et ka katlamajast toasooja saav inimene tunneb seda sooja megavatt-tunni hinna langusena.


Konkurentsiameti energiateenistuse juhataja Külli Haabi jutu järgi on gaasi hind hakanud küll juba jaanuari alguses vähesel määral langema, kuid suuremad langused on alles ees.

Kui tihti kontrollib konkurentsiamet soojatootjatele määratud piirhindasid?

Jälgime kütuste hindade muutusi pidevalt, sest soojatootja peab vastavalt seadusele müüma kulupõhise hinnaga. See tähendab, et kui langeb näiteks gaasi hind, tuleb tootjal langetada ka soojusemüügi hinda.

Kas hinna langetamisi on juba ette näha?

Ettevõtjatel on õigus piirhinda kohe langetada kui kulud vähenevad. Samas oleme alustanud järelevalvemenetlusi hindade ülevaatamiseks. Mõned Eesti tootjad on juba meid teavitanud, et soojuse tootmiseks on kütuse hinnad langenud ja sellest tulenevalt langetatavad nad ka müüdava soojuse piirhinda.

Kuidas on olukord Viljandis?

Viljandi toodab Esro soojust nii puiduhakkest kui gaasist, kusjuures puiduhakke osakaal on tootmises suurem. Samas näiteks Viiratsit kütva Fortum Termesti võrgupiirkonnas toodetakse soojust vaid gaasikatlamajast.

Mõlemas nimetatud piirkonnas peaks hakkama ka soojuse hind langema. Viiratsi võrgupiirkonna tarbijate jaoks peaks langust tulema suurem, sest puiduhakke hinnad on stabiilsemad..

Millest aga sõltub gaasi hind?

Gaasi hinna arvutamise aluseks on kuue viimase kuu keskmised kergkütteõli ja masuudi hinnad. Seetõttu oli oli gaasi hind eriti kõrge novembris ja detsembris, ning mõned soojatootjad pidid gaasi sisse ostma isegi kallima hinnaga kui oli kooskõlastatud hinnas arvestatud. Hetkel mõjutavad hinda veel juuni ja juuli kütuste hindade tipud, kuid iga järgneva kuuga väheneb nende mõju ning gaasi sisseostuhind hakkab ka langema.

Kas siis järelikult veebruaris võiks loota ka sooja hinna langemist?

Kindlasti. Eelkõige nendes piirkondades, kus soojust toodetakse maagaasist või põlevkiviõlist.

Mis saab aga siis, kui soojatootja ei taha hinda langetada?

Sellisel juhul algatame järelevalvemenetluse kütuste sisseostuhindade osad ning vajadusel teeme ettekirjutusi, kui meie menetlustele ei reageerita. Üldjuhul saavad soojatootjad juba meie esimesest pöördumisest aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles