Viljandlased manitsevad saadikut taanduma

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu Viljandimaa piirkonna juhatus soovib, et valimiste ajal suure kampaaniaga riigikokku pääsenud Siim Kabrits parlamendist taanduks.
Isamaa ja Res Publica Liidu Viljandimaa piirkonna juhatus soovib, et valimiste ajal suure kampaaniaga riigikokku pääsenud Siim Kabrits parlamendist taanduks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Üleeile õhtul otsustas Isamaa ja Res Publica Liidu Viljandimaa piirkonna juhatus, et Siim Kabrits peab elamislubade skandaalis võtma poliitilise vastuse ja riigikogu liikme kohalt tagasi astuma.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Viljandimaa piirkonna juhatuse esimees Alar Karu ütles, et juhatuse laiendatud koosolekul langetati Kabritsa parlamendist taandumist toetav otsus ühel meelel.

«Olles ära kuulanud Siim Kabritsa selgitused ja vastused mitmele täpsustavale küsimusele, mõistis Viljandimaa piirkonna juhatus elamislubade skandaaliga seonduva hukka,» rääkis Karu. «Juhatus soovib, et Kabrits võtaks juhtunu osas isiklikult poliitilise vastutuse ja taanduks riigikogust.»

Ootab aukohtu otsust

Alar Karu kinnitas, et initsiatiiv IRLi Viljandimaa liikmete ette selgitust andma tulla oli tulnud Siim Kabritsalt endalt. Ehkki ta kandideeris parlamenti Järva- ja Viljandimaa valimispiirkonnas, kuulub ta erakonna Tallinna piirkonna liikmete hulka ja ilma tema algatuseta poleks Viljandimaa piirkonna juhatusel olnud otsest põhjust skandaali sattunud rahvasaadikuga kohtuda.

Siim Kabrits Viljandimaa piirkonna otsust ning oma seotust Indrek Raudse ja Nikolai Stelmachi elamislubade äriga lähemalt ei kommenteerinud. Vastuseks saadetud e-kirjas teatas riigikogulane, et tema saatus parlamendis sõltub erakonna aukohtu otsusest.

«Olen pöördunud IRLi aukohtu poole,» kirjutas Kabrits. «Palun aukohtul kujundada seisukoht, kas minu tegevus on vastuolus erakonna väärtustega ning riigikogu liikme ametivandega. Olen valmis aukohtule esitama kõik vajalikud materjalid, et aukohus saaks juhtunu osas otsuse langetada. Aukohtu tauniva otsuse korral loobun riigikogu liikme ametikohast.»

Taandumise kohustust pole

IRLi fraktsiooni aseesimees, Järvamaalt pärit Kaia Iva tõdes, et rahvasaadikut ei saa keegi kohustada tagasi astuma.

«Seadus ütleb, et riigikogu liige on oma otsustes vaba, tagasi kutsuda teda ei saa,» lausus Iva.

Ta lisas, et kuna Kabrits kandideeris Järva- ja Viljandimaa ringkonnas, on erakonna Viljandimaa haru soovitusel siiski kaalu. «Siim sai sellest ringkonnast Helir-Valdor Seedri asendusliikmena mandaadi tänu meeskonnatööle,» tõi fraktsiooni aseesimees välja.

Kaia Iva avaldas lootust, et täna kogunevas IRLi aukohtus saavad skandaalis tekkinud olulised küsimused vastuse. «Mida selgemaks asi saab, seda parem see kõigile osalistele on,» arvas ta.

Siim Kabritsa taandumise korral pääseks asendusliikmena riigikokku pärimusmuusika keskuse juht Ando Kiviberg.

«Praegu kavatsen jätkada oma senist tööd,» võttis Kiviberg oma plaanid lühidalt kokku ning lisas, et pole otsustanud, kas ta pakkumise korral riigikokku läheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles