Annetuskasti pistetakse eurosid ja kroone läbisegi

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatukogu kojulaenutusosakonna töötajate sõnul on juba välja kujunenud inimesed, kes raamatule järele minnes poetavad eurosid või kroone ka loomade varjupaiga annetuskasti.
Raamatukogu kojulaenutusosakonna töötajate sõnul on juba välja kujunenud inimesed, kes raamatule järele minnes poetavad eurosid või kroone ka loomade varjupaiga annetuskasti. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Euro on Eestis kasutusel olnud juba ligi aasta, kuid käidavates kohtades üles seatud annetuskastides on endiselt näha kroone ning mitte ainult väikesi rahatähti, vaid ka sajalisi.

Viljandi linnaraamatukogus ootab annetajaid Viljandi kodutute loomade varjupaiga kast. Nagu kinnitab raamatukogu direktor Evi Murdla, pole kroonid ja eurod seal läbisegi seetõttu, et annetuskasti tühjendatakse harva, vaid inimesed panevadki sinna käibelt võetud valuutat.

«Jaa, see on täiesti tavaline, et kroone tuuakse,» kinnitas ka Männimäe Selveri juhataja Marina Lillepõld. Poes on kogumiskast Viljandi keskhaigla lasteosakonna toetamiseks.
«Inimesed ju teavad, et see raha pole oma vääringut kaotanud, aga iga väikse summa pärast ei hakata panka jooksma,» lausus ta.

Nagu kastist paistab

Raamatukogu laenutusosakonna vanemraamatukoguhoidja Nele Grosthal nentis, et krooniajal jättis annetuskast uhkema mulje, sest oli paberraha poolenisti täis. «Summa on praegu aga tõenäoliselt suuremgi,» tõdes ta, et vaatepilt võib petlik olla.

Kui raha on kogunenud, antakse raamatukogust varjupaiga töötajale teada ja kutsutakse ta summale järele. Evi Murdla kinnitust mööda käib varjupaiga töötaja annetuskastist raha ära viimas paar-kolm korda aastas.

«Tühjendamegi nii, et raha seal kellelegi liiga silma ei hakkaks,» sõnas Viljandi kodutute loomade varjupaiga juhataja Siiri Mängli.

Suur hulk kroone ei tekita küsimust. «Neid on võimalik ju vahetada,» lausus Murdla ja kinnitas, et kastidesse võib neid ikka tuua.

Siiri Mängli rääkis, et aasta lõpul kogutakse kroonid kokku ja vahetatakse pangas eurodeks. «Paberraha nii palju polegi, rohkem tuleb Eesti sente,» teadis ta öelda.
Kroonides annetatud summa on Mängli ütlemist mööda arvestatav. «Inimesele võib olla väike summa kätte jäänud ja ta ei lähe seda enam panka vahetama,» pakkus ta, miks käibelt kõrvaldatud raha palju annetatakse.

Vahetustähtaeg pikenes

Anttila poes seisab läbipaistev plastpall, kuhu Lions-klubid ootavad annetusi lastekodust ellu astuvate noorte toetuseks, ning sealgi on kroone eurodega läbisegi. Kohe hakkavad silma punased 10kroonised, mille seas vilksatab mõni rohekas 5eurone. Sentide peal on rahapabereid täitsa tubli kuhi ja aasta algul käibelt maha võetud kroonid näivad olevat enamuses.

Kui esmalt oli teada, et 2011. aasta lõpp on tähtaeg, mil kohalikes pangakontorites enam kroone eurodeks vahetada ei saa ning tehingu tegemiseks tuleb minna Eesti Panka, siis Swedbanki Viljandi osakonna infoliinilt anti teada, et vahetusaega on pikendatud. Kõigis Swedbanki kontorites saab kroone vahetada järgmise aasta lõpuni.

Ka SEB ei lõpeta käesoleva aastaga kroonide eurodeks vahetamist. «Kuni suveni saab seda teha kogu kontorivõrgu ulatuses,» lausus kommunikatsioonijuht Silver Vohu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles