Sõjamäng tõi sära noorkotkaste silma

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolivaheaja lõpul osalesid Viljandimaa noorkotkad Kärstna lähedal murdelahinguid meenutavas lahingmängus.
Koolivaheaja lõpul osalesid Viljandimaa noorkotkad Kärstna lähedal murdelahinguid meenutavas lahingmängus. Foto: Erakogu

Viljandimaa noorkotkad said läinud pühapäeval ajaloolist närvikõdi, osaledes Kärstnas lahingmängus, mis oli pühendatud Vabadussõjas murdelahingute 90. aastapäevale.


Kaitseliidu korraldatud üritusel osalesid Suure-Jaani, Võhma ja Karksi-Nuia noorkotkad. Päeva põhisündmus oli kümne kilomeetri pikkune matk.



Lahingmängu algataja, Kaitseliidu propagandapealiku Priit Silla sõnutsi näitasid paukpadruneid kõmmutavad kaitseliitlased, kuidas varitsusest läbi murda ja võidelda. «Püssist said instruktori käte vahel pauku teha ka poisid ise,» lausus Silla.



Mängu korraldajad üritasid luua võimalikult täpselt kunagise lahingu miljööd.


«Särin ja püssirohu lõhn on poistele alati meeldinud,» lausus Priit Silla. «Kui kümme kilomeetrit oled ära sumbanud, tekib mulje, kuidas võis sõjas olla.»



Kärstna koolimajas tutvuti näitusega, millel olid fotod Vabadussõja relvadest ja mälestuskatkendid.



«Eksponeeritud olid lahingus osalenud kolonel Georg Leetsi ja lahingujuhi Eduard Kubbo meenutused,» täpsustas Silla. Tema pidas noorkotkastele loengu Vabadussõjast ja Kärstna lahingust.



Lahingmängu peeti juba 17. korda. Priit Silla, kes oli Kärstna kooli ajalooõpetaja, algatas selle 1993. aastal. «Tookord rändasime poistega kohalike jahimeeste saatel esimest korda läbi kunagise lahinguvälja mõttelise piirjoone,» lausus ta.



Mäng leiab alati aset 2. ja 6. jaanuari vahel, sest murdelahingud kestsid just nendel päevadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles