Korrektne postkast teeb kirjakandja töö lihtsamaks

Ingerliis Jüriado
, Suvereporter
Copy
Maakohtades paigaldatakse postkastid suurema hooldatud tee äärde.
Maakohtades paigaldatakse postkastid suurema hooldatud tee äärde. Foto: Mailiis Ollino

Nii Viljandi linnas kui ka maakonnas on palju postkaste, mis ei vasta nõuetele. Omniva kutsub üles postkaste korrektselt paigaldama ja tähistama, et kirjakandja tööd lihtsustada ja tagada saadetise õigesse kohta jõudmine.

Omniva pressiesindaja Hannaliisa Viski sõnul on Eestis ligikaudu 600 000 postkasti, millest kõik ei vasta nõuetele ning see teeb kirjakandja töö raskeks, kuid mitte võimatuks. Korrektne ja õigesti paigutatud postkast muudab postikulleri töö lihtsamaks ja klient saab oma saadetised kiiremini kätte. Paraku on Eestis ja ka Viljandimaal endiselt palju selliseid postkaste, mis nõuetele ei vasta.

Viljandi jaotuskeskuse grupijuht Anneli Talgre näeb selles probleemi. Talgre hinnangul on nii maal kui linnas palju postkaste, mis pole korrektselt märgistatud. "Viljandis on kõige hullem olukord kesklinnas Kõrgemäe ja Trepimäe kandis. Kus on palju vanu maju, seal on ka palju vanu postkaste. Paljudel on põhi puudu, paljudel kaas, pole märgistusi. Tihti on nii, et kastid pole korrektselt paigaldatud, näiteks üks on ühel ja teine teisel pool maja. See kõik teeb kirjakandja töö raskeks," selgitas ta.

Postkastidele kehtestatud minimaalsed mõõtmed on 25 x 35 x 6 sentimeetrit, kuid soovituslik on kasutada märgatavalt suurema mahutavusega postkaste. Minimaalsed mõõtmed aval on 2 x 23 sentimeetrit.

Postkast võiks olla pealt täidetav. Postkastile peab olema tagatud ligipääs aasta läbi. Saadetis peaks olema ilmastikuolude eest kaitstud.

Oluline on, et postkast oleks korralikult tähistatud. Juriidilise isiku postkastile peab olema märgitud ka ettevõtte nimi või nimed.

Kortermajades paigaldatakse postkast kortermaja välisukse vahetusse lähedusse.

Eramaja postkast kinnitatakse elamut piirava aia külge. Aia puudumisel on hea tava paigaldada postkast krundi teepoolsele piirile. Hoolitseda tuleb ka selle eest, et koduloomad (eelkõige koerad) ei pääseks postkasti juurde.

Külades paigaldatakse postkastid eeskätt põhimaantee või suurema hooldatud tee äärde, koondades ümbruskonna adressaadid ühte kohta.

Kes soovib oma postkasti asukohta muuta, peab sellest Omnivat teavitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles