Kaks aastakümmet tiitlivõistluse pääset jahtinud Kristo Galeta sai eesmärgi kätte

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Kristo Galeta tõukas 20.76
Kristo Galeta tõukas 20.76 Foto: Tairo Lutter

Enam kui 15 aastat maailma tippu pürgimise nimel tööd teinud 36-aastane Sakala kergejõustikuseltsi esindaja Kristo Galeta püstitas Pärnus Eesti kuulitõukerekordi ja ületas esimest korda maailmameistrivõistluste normi.

Galeta tõukas oma isiklikust rekordist enam kui 40 sentimeetrit rohkem ning tõi Eesti klubide karikavõistlustelt oma koduklubile võidu tulemusega 20.76. 1979. aastast pärineva Heino Sillale kuuluva Eesti rekordi 20.53 ületas ta enam kui 20 sentimeetriga.

Kristo Galeta alustas kergejõustikutreeningutega Viljandis juba eelmisel sajandil ning oli 2000. aastate algul Eesti noorte odaviskajate tipus. Tema treeningkaaslane oli näiteks nüüdseks tippspordist taandunud Risto Mätas, kes on Galetast aasta noorem.

2004. aastal uskus Galeta, et suudab odaviskajana jõuda 2008. aasta Pekingi olümpiale. Toona USA ülikoolis õppinud ja treeninud noore mehe plaane toetas ka tema selle aja treener Toomas Merila, kes uskus, et Galeta on võimeline viskama oda 87–90 meetrit.

Paraku tegi Galeta oma õlale sedavõrd liiga, et odaviskajana jätkamine polnud mõeldav. Nii keskendus ta kuulitõukele, kus ta oli aastaid Eesti teine number ning tema tulemused jäid pikka aega 18-19 meetri vahele.

Mullu suutis ta viia oma isikliku rekordi nii kaugele, et Euroopa meistrivõistlustele pääsust jäid puudu vaid üksikud sentimeetrid. Tänavu on ta isiklikku tulemust parandanud mitu korda.

Sel aastal peetakse maailmameistrivõistlused Dohas, kuhu pääsuks seatud norm on 20.70.

{

iframe

_

embed

}

{/

iframe

_

embed

}

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles