Kogudused peavad ühispalvenädalat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Alates sellest pühapäevast on Viljandi kirikutes ja kogudustes oikumeeniline alliansspalvenädal, mil iga päev kell 18 algaval jumalateenistusel jutlustab eri kristlik vaimulik.


Viljandi Jaani koguduse õpetaja Marko Tiituse sõnul võib keerulise nimega ettevõtmist kutsuda ka lihtsalt ühispalve- ja koostöönädalaks.



«Nimetus «allianss» viitab ühendusele Euroopa evangeelne allianss, kes on selle idee algataja,» selgitas Tiitus. Ühendus pakub igaks aastaks välja teema ja piiblitekstid, millele keskenduda.



Palvenädala mõte on anda eri kirikute ja koguduste kristlastele võimalus üksteist paremini tundma õppida ning oma maa ja rahva eest koos palvetada.



«Oikumeenilisi jumalateenistusi on olnud varemgi, näiteks iseseisvuspäeva ja võidupüha jumalateenistuse peame alati üheskoos, kord Pauluse, kord Jaani kirikus,» jätkas Tiitus ja lisas, et küllap hakatakse ühiseid teenistusi pidama ka baptistikirikus, kui see valmis saab.



Viljandi koguduste läbisaamist ja koostööd pidas Jaani koguduse õpetaja heaks. Ühiselt on korraldatud ka noorteüritusi ja oikumeenilisi palvushommikusööke omavalitsus-, haridus- ja kultuurijuhtidele.



Oikumeenilistest ettevõtmistest on paraku kõrvale jäänud Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kiriku Viljandi kogudus, mis on suuresti venekeelne. «Tasub siiski loota, et tulevikus liituvad nemadki,» ütles Tiitus.



Kirikuõpetaja sõnul on vaimulikud märganud, et viimaste jõulude ajal oli kirikus rohkem rahvast kui tavaliselt. «Võib-olla tõesti taasavastab osa inimesi majanduskriisis seda, mida koi ei söö ja rooste ei riku,» oletas Tiitus. Ta lisas, et olukorras, kus õhulossid kokku kukuvad, on kirikul pakkuda pikas ajaproovis vastu pidanud väärtusi.



Tänavuse palvenädala teema on «Usu läbi» ja piiblitekstid on võetud kirjast heebrealastele.



Ettevõtmist korraldatakse Viljandis kolmandat aastat. Samasugust palvenädalat on peetud ka Tallinnas, Tartus ja Võrus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles