Juulikuine õhusoe alanes talvelgi esinevale tasemele

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Varahommikune loodus
Varahommikune loodus Foto: Elmo Riig

Täna, 12. juuli ööl ja varahommikul valitses Eestimaa kohal kesksuve mõistes väga külm ilm. Teisiti vaadates on sama soe ja isegi soojem aga olnud talvelgi.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna asejuhataja Külli Loodla ütles, et Viljandi ilmajaam mõõtis kõige madalamaks temperatuuriks 5,4 kraadi. See oli päikesetõusu paiku ehk kella nelja ja viie vahel varahommikul. 

Nii külm oli õhutemperatuuri tavapärase mõõtmise tasemel ehk kahe meetri kõrgusel maapinnast. Tänane öö ja varahommik oli ühtlasi käesoleva kuu kõige külmem aeg. Prognoosi kohaselt tuleb eesootav, 13. juuli öö peaaegu sama külm või siiski mõne kraadi võrra soojem.

Viljandi ilmavaatlusajaloo juulikuu külmarekord jäi siiski murdmata. Nimelt mõõtis Viljandi ilmajaam 1992. aasta 6. juulil minimaalseks õhutemperatuuriks 3,6 kraadi.

Küll aga sai täna juulikuu uue külmarekordi Narva, kui sealne ilmajaam mõõtis Eesti miinimumiks 2,3 kraadi. Narva eelmine juulikuu külmaäärmus oli 2,6 kraadi 1980. aasta 3. juulist.

Kogu Eesti juulikuu külmarekord jäi sedapuhku jõusse. See on 0,5 kraadi, mille mõõtis 1992. aasta 6. juulil Jõgeva ning samuti 1951. aasta 7. juulil Kuusiku ilmajaam.

Olgu siinkohal võrdluseks öeldud, et näiteks keskmise talvekuu ehk jaanuari soojarekord on 10,1 kraadi. Nii soe oli 2007. aasta 10. jaanuaril Valgas. Viljandi ilmajaam fikseeris samal päeval oma rekordiks 9,6 kraadi.

Copy
Tagasi üles