Käsitöömeistrid pakuvad jõuluks kodumaist kaupa

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile avanes Viljandi spordihoone ees pisut tavatu pilt: treppe ehtisid punutud korvid ja lettidel olid virnas suitsuvorstid. Alanud oli 16. käsitöömess.
Eile avanes Viljandi spordihoone ees pisut tavatu pilt: treppe ehtisid punutud korvid ja lettidel olid virnas suitsuvorstid. Alanud oli 16. käsitöömess. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi spordihoones algas eile käsitöömess, millel oma töid näitab ja müüb rohkem kui 80 käsitöömeistrit ja talutoidu valmistajat kõikjalt Eestist.

Laadaletid meelitasid ostjaid juba spordihoone ees treppidel, millele oli laotatud mitmes suuruses punutud korve ning nende ümber levis suitsuvorsti ja -singi lõhn. Majas käis vilgas sebimine koridoriseinte ääres looklevate müügilaudade ümber.

Toidukraam ja õnneloos

Nagu ühel korralikul laadal ikka, pakuti söödavat ja joodavat. Pärnumaal Audru vallas tegutsev Tamme talu oli toonud põnevaid ürdisegusid, millega jõuluroogasid maitsestada, ning taimetee segusid. Palju uudistamist ja elevust tekitasid sellised tooted nagu «Särtsu sool» ja «Tuline amps». Kaasa sai osta ka jõulumoosi.

Kalju Vaaks pakkus möödujatele lahkelt suhkrus jõhvikaid. «Kes maitseb, see julgeb ka osta, sest muidu arvavad, et marjad on liiga hapud,» rääkis ta. «Mul on juba tekkinud tuttavaid, kes ütlevad, et ostsid mu käest eelmiselgi aastal marju ja tulevad uuesti.»

Jõhvikad noppis Kalju Vaaks tänavu suvel Valgerabast ja Parika rabast. «Huvitav on see, et Valgerabas kasvavad maitsvamad marjad, Parika rabas on need hapumad,» võrdles ta.

See pole Kalju Vaaksile siiski ainus sissetulek, põhitööd teeb ta haiglas. Laatadel kaupa pakkumas käib ta võimaluse korral igal nädalavahetusel, jõulueelne aeg on üpris tihe. «Eelmisel laupäeval käisin Põltsamaal ja seal läks äri hästi, kuid Võhmas mitte eriti — vihmane ilm rikkus ära,» rääkis Vaaks.

Viljandi käsitöömessil oli ta oma sõnul juba kolmandat korda.

Viljandimaa naisliidu letis sai kätt proovida loosiõnnes. Ühe euro eest lunastatud loosipileti eest sai auhinna igaüks — iseasi, kuidas näkkas. Auhindadeks olid naisliidu liikmete meisterdatud käsitööesemed.

Vastemõisa rahvamaja käsitööringi müügiplatsil sai samuti loosi osta ja võita käsitööliste valmistatud esemeid. Hea õnne korral võis endale saada ka vahva sinisekirju nuku, mille oli õmmelnud ja tikanditega kaunistanud Vastemõisa raamatukogu juhataja Merle Rang.

Lelud ja õpitoad

Kadri Roht tutvustas Viljandimaal tehtud ökomänguasju, mida toodab kahe pere ettevõtmine LooPuu. «Meil on pakkuda puust konstruktor, mida pole keemiliselt töödeldud, ja see on igati arendav,» rääkis Roht.

Erikujulistest puuklotsidest saab väike mängija ehitada kõikvõimalikke fantaasiamasinaid. Idee selliseid lelusid meisterdama hakata tekkis Kadri Rohu sõnul siis, kui perre sündis beebi ja vanemad otsisid talle sobilikke mänguasju. Konstruktoreid teevad pereisad, naispoole õlule jääb nende esitlemine ja müümine.

Viljandisse oli sõitnud kauplejaid ka kaugemalt. Pärnumaalt tulnud Esta Lensmendi ja Eha Rassadini müügilaual olid reas lustakate sõnumitega kaunistatud suured kirevad piparkoogid ja vilditud seebid.

«Valdavalt müüme oma asju Pärnumaal ja lähinaabruses, kuid aeg-ajalt käime ka kaugemal. Viljandis oleme juba kolmandat aastat,» rääkis Esta Lensment.

Käsitöömess jätkub spordihoones täna lõunani. Lisaks kinkide ostmisele saab kohapeal kaasa lüüa meisterdamistubades, kus on võimalik õppida valmistama jõulukaunistusi, kaarte ja ehteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles