Tuleviku eelvaade. Viljandi ja Kalev vange ei võta. Kas kõik või mitte midagi?

Priscilla Õmblus
Copy
Täna kell 19 mängitakse Viljandi linnastaadionil pall lahti Premium-liiga 18. vooru kohtumises, kui Viljandi Tulevik võõrustab Tallinna Kalevit.
Täna kell 19 mängitakse Viljandi linnastaadionil pall lahti Premium-liiga 18. vooru kohtumises, kui Viljandi Tulevik võõrustab Tallinna Kalevit. Foto: Marko Saarm

Täna kell 19 mängitakse Viljandi linnastaadionil pall lahti Premium-liiga 18. vooru kohtumises, kui Viljandi Tulevik võõrustab Tallinna Kalevit.

Tuleviku kodulehel kirjutab klubi kogukonnajuht Marek Tiits mängu eelvaates järgmiselt:

Koduse jalgpalli meistrivõistluste kõrgliigahooaeg on jõudnud ekvaatorile. Napp nädal on jäänud üleminekuakna avanemiseni ning hooaja oodatuima uudistetulvani meeskondade täienduste vallas. Enne seda aga peavad reedel alguse saanud 18. mänguvooru vaat et keskse kohtumise ära kaks vana vimmameest, kellevahelistes vastasseisudes on viimasel kümnel korral viiki lepitud vaid kaks korda: Viljandi Tulevik ja Tallinna Kalev. Vange selles pühapäeval kell 19 linnastaadionil puhkevas lahingus ei võeta ning kõik trumpkaardid käiakse lauda, oodata on äärmuseni elektrilist kohtumist.

Mullusel hooajal üle kahe aasta taas kõrgliigamurul kohtunud klubide omavahelised kohtumised kallutas Viljandi Tulevik 2018. aastal enda kasuks kolmel juhul neljast. Viigiseisult 2:2 kõlas lõpuvile vaid südasuvises kohtumises Viljandi linnastaadionil. Ülejäänud mängudes võidutses Tulevik tagajärjega 1:0, 2:1 ja 2:0. Ka tänavuse hooaja esimeses ringis napsas Tulevik Kalevi keskstaadionilt 2:0 võidu, vormistades ühtlasi Tuleviku ajaloo pikima kaotusteta seeria ühe vastase vastu: Kaleviga peetud mängudes pole kaotust tunnistatud nüüdseks juba 15 matši järjest.

Statistika aga on teadagi väikestest valedest suurim ning treenerid ega mängijad neist numbritest ei hooli. Kui mullu lõikasid kalevlased luuni näppu hooaja eel hoogsalt komplekteeritud meeskonnaga ning sinna juurde käinud ambitsioonika retoorikaga, siis tänavu on möödunud aasta eksimustest selgelt õppust võetud. Kalevi peatreeneripingile asunud, mulluse hooaja järel mängijakarjäärile joone alla tõmmanud rahvuskoondise legend Aleksandr Dmitrijev on saanud endale verinoore võistkonna, kus kannavad raskust vaid üksikud kogenud mängijad. Dmitrijev on suutnud satsi eneseusu tugeva meeskonnavaimu ja üksteise hoidmise toel tõusule pöörata.

Sellest, et mulluse leegionäride armee asemel tänavu peamiselt noortele Eesti mängijatele toetuvas Kalevis üht koma teist peidus on, annab märku viis vooru tagasi koduväljakul korraldatud jõudemonstratsioon käimasolevat hooaega suurepäraselt alustanud, ent sarnaselt mullusega hooaja edenedes nüüdseks hoogu kaotama hakanud FC Kuressaare üle. Tõsi, üheks vaid kahest võidust see Kalevi jaoks sel aastal jäänud ongi, ent faktiks jääb, et kuni tolle kohtumiseni jõulist kaitsetööd väärtustanud saarlaste võrku tagusid pealinna sinisärgid tolles mängus kolm vastuseta jäänud palli.

Selle kinnituseks, et ülemeremeeste häbistamine ei olnud juhuslik sähvatus, viigistati kohe järgmises voorus võõrsil Narva Transiga 2:2. Viimases kolmes mänguvoorus on kalevlased küll alistunud, ent seda kahel korral suurjõududele, FCI Levadiale ja FC Florale. Alla jäädi ka hetkeks punase laterna rolli langemisega kaasnenud häbi viimastes voorudes jõuliselt maha pesema asunud Tartu Tammekale.

Rääkides tänavuse hooaja esilekerkijaist Kalevis, ei saa mööda vaadata noore nigeerlase Wale Musa Alli tegemistest. Oma imepisikest kasvu kohati lausa uskumatu kiirusega kompenseeriv 21-aastane aafriklane on osutunud kalevlastele väärt leiuks. Kuressaare vastu peetud kohtumises ka jala valgeks saanud ääreründaja kombineerib tehnilisust ja väledust ning on vastasmeeskondade äärekaitsjaile tõeliseks nuhtluseks kujunenud. Tõsi, mitte nii veenvalt on Alli esinenud aga ka etenduskunstide valdkonnas ning teeninud Eesti jalgpallikohtunike personaalse ja teravdatud tähelepanu oma dramaatiliste kukkumistega karistusalas või selle lähistel.

Pahandusetegijaks, seda muidugi Kalevi vastaste jaoks, on kerkinud ka 20-aastane Reinhard Reimaa, Viljandi Tuleviku kasvandik, kes liitus Tallinna klubiga 2013. aastal. Tänavu on Reimaa jala valgeks saanud juba kahel korral, sahistades väravavõrku nii kõneks olnud saarlaste vastu peetud mängus kui ka Kalevi teises tänavuses võidukas matšis Maardu Linnameeskonna vastu.

Noori esilekerkijaid on Kalevis aga mitu, nimetada võiks veel näiteks Daniil Ševjakovi, FCI Levadiast laenul olevat Markus Vahernat või Denis Maksimenkot. Meeskonda veab kogenud kapten, rahvuskoondiseski seitse korda platsile jooksnud Andreas Raudsepp.

Kalev hoiab enne pühapäevast lahingut linnastaadionil kõrgliigatabeli üheksandat kohta, käimasoleval hooajal on teenitud kaks võitu ja kolm viiki ning kokku 9 punkti. 11 vastastele löödud värava kõrval on oma võrgust korjatud 43.

Viljandi Tulevikul, kes läheb kohtumisele vastu kaheksandalt tabelirealt nelja võidu, kolme viigi ja 15 punktiga, on väravatevahe 16:34.

Tuleviku ridadest tähtsa kohtumise eel puudujaid ei ole. Eelmises voorus kandsid oma mängukeelu ära nii Indrek Ilves, Mark Edur kui Tanel Lang. Tõsi, hoiatuskaartide limiidiga on hullanud veel mitu kollasärki: ühe hoiatuse kaugusel mängukeelust on veel Kristjan Kask, Karl-Romet Nõmm, Rasmus Alles ja Rainer Peips.

Reedel salvestatud Rademari jalkastuudios kinnitas Tuleviku peatreener Sander Post, et Kalevi vastu minnes kaartidele ega järgmisel nädalavahetusel eelseisvale, koduväljakul peetavale Lõuna-Eesti derbile Tartu Tammekaga ei mõelda.

Tuleviku abitreeneri Rait Oja kommentaar kohtumise eel oli lakooniline: «Väga-väga tähtis mäng mõlemale meeskonnale. Oluline on selles mängus kinni hoida oma mängujoonisest ning olla distsiplineeritud. Tavaks on, et sellised mängud on närvilised ning pisiasjad saavad määravaks – tähtis on külm pea ning toetav meeskonnavaim. Viljandi – vajame ka teie tuge!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles