Põuasel ajal tuleb kaevuvett tarvitada säästlikult

Üllar Priks
, reporter
Copy
Salvkaev. Foto on illustratiivne.
Salvkaev. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Soojal ja kuival suvel, kui pealmistes põhjaveekihtides tase langeb ning samas vee tarbimine kasvab, võib olla raske vett kaevust kätte saada.

Keskkonnaameti vee peaspetsialist Ingrid Vinn ütles, et kuival ajal tuleks piirata muru kastmist ja vähendada vee tarbimist näiteks pesemiseks, et säästa kõige olulisemat – joogivett. "Eriti säästlik tuleb olla salvkaevudest vee võtmisel, sest salvkaevud pole nii sügavad ja neisse koguneb vesi põhjavee kõige pinnapealsematest, esimesena kuivale jäävatest kihtidest."

Suvisel kuival perioodil on hea ette võtta salvkaevu puhastamine. Salvkaevus halveneb vee kvaliteet, kui kaev on pikka aega puhastamata, vee tarbimine väike ja vesi jääb kaevus seisma. Lisaks võivad olla kaevu kukkunud puulehed, hiired või muud väikeloomad. Hooldamiseks tühjendatakse kaev veest, setetest ja prahist ning vajaduse korral lisatakse kaevurõngaid, et kaevu sügavamaks muuta. Seeläbi aitab salvkaevu puhastamine kaasa nii joogivee kvaliteedile kui ka lihtsustab vee kättesaamist. Joogivee kvaliteedi säilimiseks ning kaevu kui ehitise kaitsmiseks soovitatakse tellida kaevu puhastamine ekspertidelt.

Veepuuduse tekkides korraldab joogivee omavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles