Päästeamet otsib lõkkevalvureid

Üllar Priks
, reporter
Copy
Jaanilõke
Jaanilõke Foto: Marko Saarm

Ka sel aastal kutsub päästeamet üles leidma igale jaanitulele oma lõkkevalvur. Ohutu lõkkekoht tuleb registreerida aadressil https://jaanituli.geoape.com/ ning kõigi lõkkevalvurite vahel läheb loosi uhke ohutuspakk.

Päästeameti ohutusjärelevalve osakonna ekspert Kadi Laanemäe sõnul on jaanilõkke valvuri ülesanne vastutada selle eest, et tuld tehes oleks järgitud kõiki tuleohutusnõudeid. "Samuti on lõkkevalvuri ülesanne hoida oma seltskonna jaanilõkkel hoolsalt terve õhtu vältel silm peal ning hiljem kanda hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud."

Lõkkevalvuri kampaaniat korraldati esimest korda eelmisel aastal ja toona registreerus valvuriks 427 inimest.

Jaaniõhtul alates kella 18 patrullivad Lõuna päästekeskuse päästjad oma tööpiirkonnas, et avastada ohtlikke olukordi ning anda inimestele nõu, kuidas ohutumalt lõket teha. Suurema tuleohutunõuete rikkumise puhul võib juhtuda, et jaanilõke tuleb kustutada ja lõkkepõletajatel tuleb hiljem vastust anda ohutusjärelevalve inspektoritele.

Meelespea jaanilõkke valvurile

Registreeri end oma jaanipäevalõkke valvuriks ja märgi kaardile oma ohutu lõke.

Hoia kindlasti käepärast laetud mobiiltelefon, et saaksid vajadusel numbrilt 112 abi kutsuda. Loodusesse minnes tee endale selgeks oma täpne asukoht, sest abi saabumise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest.

Jaanilõke tee hoonest vähemalt 15 meetri ja metsast 20 meetri kaugusele selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele ning hoia lõkkeaseme ümbrus puhas süttivast materjalist. Lõkkes tohib põletada vaid puhast immutamata puitu ning pappi ja paberit.

Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või et lõkkesuits ei häiriks naabreid.

Jaanipäevatunde ja hea meeleolu loomiseks piisab ka väiksest lõkkest. Tähtis ei ole ju lõkke suurus, vaid tore seltskond, kellega koos aega veeta, ja see, et kõigil on ohutu seal viibida

Nii lõkke tegemisel kui grillimisel hoia käepärast esmased kustutusvahendid, näiteks pangetäis vett või liiva või tulekustuti.

Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks, seltskonna lõkkevalvurina kanna hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud.

Lõkke tegemise, grillimise ja teiste tuleohutusküsimustele vastuse saamiseks võib helistada päästeala infotelefonil 1524.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles