Baltimaade filmipealinn võõrustab tipptegijaid, pakub tuumaturismi ja kasseerib miljoneid

Margus Haav
, reporter
Copy
Seriaali «Tšornobõl» jaoks muudeti möödunud aasta kevadel ja suvel Prõpjati linnaks Vilniuse Lasnamäe ehk ligi 40 000 elanikuga Fabijoniškė linnaosa.
Seriaali «Tšornobõl» jaoks muudeti möödunud aasta kevadel ja suvel Prõpjati linnaks Vilniuse Lasnamäe ehk ligi 40 000 elanikuga Fabijoniškė linnaosa. Foto: Liam Daniel

Samas kui Eestis pureldi äsja Christopher Nolani filmi tegemiseks soovitavate liikluspiirangute üle ja rahvustundest laetud munitsipaalpoliitikud muretsesid, mis mulje maailmal Tallinnast tulevase filmi põhjal jääda võib, on ühe teise Balti riigi pealinn suurema kisa ja kärata teinud ennast aastatepikkuse metoodilise ja sihikindla tööga atraktiivseks filmilinnaks. Reaalse kasu mõõt on tuhanded töökohad ja miljonid juurde tiksunud eurod, pluss kultuurse ja sõbraliku maa maine, mida on raske rahasse ümber arvestada.

Lahke linn, millest jutt käib, on Vilnius. Leedu pealinn, mille esmamainimine ajalooürikutes oli aastal 1323 ja kus mullu elas 574 147 inimest, on kümnetes sarjades ja filmides olnud paljudes rollides. Temast on saanud Rooma, Vatikan, Amsterdam, Tokyo, New York, Pariis, Moskva, London ning ka kurjakuulutav radioaktiivne kummituslinn Prõpjat. Seal käivad filmimas Netflix, BBC ja HBO ning paljud teised tuntud stuudiod. Seal on tehtud Netflixi «Tokyo Trial» ja peagi ekraanile jõudev «The Last Czars», BBC «Sõda ja rahu» ning selle kevade suur hitt, HBO/Sky verdtarretav meistriteos «Tšornobõl». Peagi jõuab publiku ette HBO samuti tähelepanuväärselt suures mahus Vilniuses filmitud sari «Katariina Suur», nimiosas Helen Mirren.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles