Mulgi vallast sai juunis varaste sihtmärk

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Muruniidukid, trimmer ja muud aiamasinad on suvisel ajal varaste sihtmärk ning üks tabalukk kuuriukse ees ei pruugi seda vara kaitsta. Foto on illustratiivne.
Muruniidukid, trimmer ja muud aiamasinad on suvisel ajal varaste sihtmärk ning üks tabalukk kuuriukse ees ei pruugi seda vara kaitsta. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Juuni jooksul on politsei saanud Mulgi vallast kümmekond sissemurdmiste ja varguste teadet. Politsei soovitab kahtlustäratavast tegevusest esimesel võimalusel teada anda.

Mulgi valla külades ja linnades on paari nädala jooksul toime pandud kümmekond vargust, mille kahju ulatub tuhandetesse eurodesse. Varaste saagiks on langenud murutrimmer, tööriistu ja muid kergesti kättesaadavaid esemeid. Uurijad koguvad lisainfot, et selgust saada, kes võivad juhtumitega seotud olla, ning patrullid hoiavad olukorral silma peal.

Vargused Mulgi valla eramutest ja kõrvalhoonetest hakkasid sagenema juuni algul, kuid ka möödunud nädalavahetus polnud selles suhtes erand. Läinud nädalavahetuse jooksul toimetati Mõisakülas kahe eramu kallal. Reede varahommikul sai politsei teate, et Mõisakülas murti mitmesse kuuri ning ühel õuel seisnud lukustamata sõidukist varastati automakk ja telefonilaadija. Lõuna paiku laekus Mõisakülast uus teade, et öö vältel oli sisse murtud Põllu tänava eramusse ning varastatud murutrimmer, mootorsaag ning muid esemeid ja tööriistu.

Lõuna prefektuuri juhtivuurija Liia Pildi sõnul ei ole praegu kinnitust, kas vargused võivad omavahel seotud olla. Ta toonitas, et inimesed jälgiksid ümbruses toimuvat ning teataksid kahtlasest tegevusest politseisse. Enamik vargustest on toime pandud öisel ajal. Kuigi vara on olnud üldjuhul lukustatud kõrvalhoones, ei ole lukust siiski piisanud. "Kindlasti tuleks inimestel oma väärtuslikum vara kindlustada ning mitte jätta asju järelevalveta," märkis Pilt.

Politseiuurijad ja eksperdid on sündmuskohtadelt kogunud nii palju tõendeid, kui see on olnud võimalik. Samuti on piirkonnas käidud patrullimas, et leida kahtlasi sõidukeid või inimesi, ning kogutud infot kohalikelt, kes on politseile olnud suureks abiks oma tähelepanekute jagamisega. Lisaks kontrollib politsei teiste varem samalaadseid süütegusid Eestis toime pannud isikute võimalikku seotust nende juhtumitega. Politsei tegeleb erinevate versioonidega, et süütegudes kahtlustatav võimalikult kiiresti selgitada.

Juhtivuurija nentis, et üks kuritegevust soodustavaid tegureid on nõudlus ja kui varastatud kaubale on keeruline ostjat leida, väheneb ka motivatsioon varastada. Nii tuletas ta meelde, et inimesed ei ostaks teadmata päritoluga murutraktoreid, tööriistu ja muid seadmeid, sest need võivad olla varastatud.

"Tuleb meeles pidada, et ka varastatud kauba soetamine on kuritegu ja seepärast ei tasu lasta end pakutava kauba soodsast hinnast pimestada, sest rõõmu odavalt soetatud murutrimmeri üle võib rikkuda hoopis eesootav kohtutee," ütles Liia Pilt. "Internetis või otsemüügil pakutava tehnika kohta tuleb julgelt küsida dokumente, võimaluse korral võtta ka müüja nimi ja kontaktandmed, et varguskahtluse korral saaks politsei täpsemalt selgitada, millega tegu."

Et iga kurjategija võib käituda ettearvamatult ja olla ohtlik, tuleks vargustele viitavat kahtlast tegevust märgates kohe helistada telefonil 112. Politseile on oluline iga infokild, mis aitaks sissemurdmisi ära hoida ja vargad tabada. Kui näete oma kodukandis liikumas võõraid või kedagi piilumas aedadesse, tasub sellestki politseile teada anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles