Viimastel kuudel on töötute hulk järjest suurenenud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki tööturuameti Viljandimaa osakonnas pole alati suurt järjekorda, tuleb ennast arvele võtma järjest rohkem töötuid.
Ehkki tööturuameti Viljandimaa osakonnas pole alati suurt järjekorda, tuleb ennast arvele võtma järjest rohkem töötuid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimastel kuudel on tööturuameti Viljandimaa osakonnas arvele võetud töötute hulk järjest suurenenud ning tulijate soovid ja käitumine on varasemaga võrreldes muutunud.


«Ühe kuuga lisandus enam kui pool 2007. aasta suve töötute koguarvust,» nentis tööturuameti Viljandimaa osakonna juhataja Peep Raju.



Samal ajal on vabade ametikohtade arv järjest kahanenud. Kui 2007. aastal oli tööturuametil pakkuda üle kolmesaja töökoha, siis nüüd on neid saadaval 10—15. Raju sõnul saab Viljandimaa osakond oma ülesannetega siiski hakkama, sest suure koormuse korral kasutatakse maksimaalselt ära kogu meeskonna jõud.



Esmaspäeva hommikul kell üheksa ootas tööturuameti ukse avamist paarkümmend inimest. Iga päev see juhataja sõnul nii pole.



«Paneme igale inimesele aja kirja ja koostame vastuvõtujärjekorra,» selgitas Peep Raju.



Kuigi paljudel, kes esimest korda ametisse pöörduvad, on puudu mõni arvele võtmiseks vajalik dokument, on inimeste teadlikkus üldiselt kasvanud.



Tööturuameti juhi sõnul on enamik tööandjaid praeguseks personali üle vaadanud ning koondanud paar inimest. Ehkki arv ei pruugi tunduda suur, koguneb selliseid töötuid maakonna peale üllatavalt palju.



Sageli on koondamine inimesi tabanud üsna ootamatult, liiati on paljud nendest sama ametit pidanud pikka aega ja tööotsimiskogemust neil pole. Erinevalt kümmekonna aasta tagusest ajast ei tule segaduses inimesed ennast enam ametiasutusse räusates välja elama, vaid abi saama. Kadunud on ka heaoluaastatele iseloomulik valehäbi töötu olemise pärast.



Tööpakkumised muutuvad kiiresti, sest inimesed on varmad võimalusest kinni haarama. Peep Raju jutu järgi on märgata, et viimasel ajal on inimesed oma nõudmistes lati pisut allapoole lasknud. Ta ei osanud välja tuua ühtki valdkonda, kus oleks krooniline tööjõupuudus — isegi Tallinnas nõutud keevitajaid vajab meie maakond väiksel hulgal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles