Vana kalmistu võib mälestiseks saada

Margus Haav
, reporter
Copy
Enamiku ajalooliste kihelkonnakalmistute tekkelugu ulatub XVIII sajandi seitsmekümnendatesse aastatesse, nii ka Viljandi Vanal kalmistul.
Enamiku ajalooliste kihelkonnakalmistute tekkelugu ulatub XVIII sajandi seitsmekümnendatesse aastatesse, nii ka Viljandi Vanal kalmistul. Foto: Marko Saarm

Kuigi Viljandimaalt on mälestiseks tunnistatud mitmed kalmistud, ei ole nende seas terve maakonna tõenäoliselt kõige auväärsemat viimast puhkepaika. Muinsuskaitseamet soovib nüüd selle vea parandada ja on algatanud Viljandi Vana kalmistu kultuurimälestiseks tunnistamise menetluse. Möödunud aastal valmis ameti tellimusel kalmistu riikliku kaitse alla võtmiseks eksperthinnang.

«Eksperthinnangu koostas meie tellimusel Janis Tobreluts. Viljandi vana kalmistu on loomulikult sellise väärtusega, et tuleb kaitse alla võtta,» ütles muinsuskaitseameti Viljandimaa nõunik Anne Kivi. «Praegu on ta meil lihtsalt arvel olnud ja oleme sealset kunsti inventeerinud, aga parasjagu käib asjaajamine tema kaitse alla võtmiseks. Sellist kunstivaramut nagu seal, pole meil ühelgi teisel kalmistul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles