Galerii. Eesti Rahva Muuseumi lavale jõudis pärimusmood

Alice Lokk
, reporter
Copy
Eesti Rahva Muuseumis võis reedel näha pärimusmoodi. Pildil Karolin Kärmi kollektsioon "Näkimadalad".
Eesti Rahva Muuseumis võis reedel näha pärimusmoodi. Pildil Karolin Kärmi kollektsioon "Näkimadalad". Foto: Sadu-Triste Juurikas

Tartus asetleidva Estonian Fashion Festivali programmis jõudis reedel Eesti Rahva Muuseumi lavale Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna järjekordne moeetendus "OmaMood", mis pakkus vaatamiseks eriskummalist pärimusmoodi.

Eesti kunstiakadeemia professori, disaini ja rakenduskunsti osakonna juhataja Piret Pupparti sõnul on oluline, et eesti rahvuslikule moele on tekkinud "OmaMoe" kaudu lava. "On inimesi, kes tahavad kanda rohkem sisu kui tulevärki, kanda oma meistrite loomingut ja seda nimelt pärandmoe loojatelt. Estonian Fashion Festivali "OmaMoe" disainerid ja etendus annavad ülevaate, mida head selles maailmas just selles kontekstis toimub," rääkis ta.

"OmaMoe" žürii esimees, Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna juhataja Ave Matsin pidas etenduse tugevaks jooneks rahvusliku käsitöö ja pärandtehnoloogiate au sees hoidmist. Tema sõnul on pärandmood muutunud väga vaheldusrikkaks ning "OmaMoe" disainerite kollektsioonid pakkusid pärandi tõlgendamise vallas üllatusi. "Disainerid ei lähtu enam ainult traditsioonilistest rahvarõivamustritest. Aina rohkem miksitakse traditsiooniliste elementidega isiklikke juuri ja kogemusi. Pärandiks on muutunud lapsepõlves kogetud suvi vanaema juures, mustritega seinavaip ja huvitavad leiud pööningult."

Laval olid Anneli Oru kollektsioon "Astudes ajaloo ainetel", Anu Sirkase "Futuknits", Piret Tiismaa "Hingelilled", Kairi Getmani "Getseye", Mairo Seire "Vabadik", Kristina Libe ja Monika Hindi "Valge vorm", Vilve Undi "Looduse mustrid", Cärol Oti "MÖLÜ", Karolin Kärmi "Näkimadalad", Hannes Rüütli "Oiu", Kertu Kivisiku "Gemma", Piret Alberti ja Taive Peedosaare "Vähem on rohkem. Juuli".

"OmaMood" on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna korraldatav moeetendus. Kuueaastase praktika jooksul on truuks jäädud kohalikust tekstiilipärandist inspireeritud kollektsioonidele. Publiku ette tuuakse ennekõike etnograafilist käsitööd väärtustavad disainerid ja kollektsioonid, mida ei kardeta esitleda modernses võtmes. "OmaMood" on Eesti moepubliku ette toonud selliseid loojaid nagu Cärol Ott, Kristina Libe ja Monika Hint, Etnowerk ning Katre Arula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles