Marek Tiitsi raport: surmani väsinud Tulevik paiskas tartlased ahastusse

Marek Tiits
, Jalgpalliklubi Tulevik kogukonnajuht
Copy
Premium Liiga 14. voor, viimane enne kahenädalast koondisepausi, viis Viljandi mehed Tartusse. Tamme staadionil tahtis pidamist Lõuna-Eesti derbi järjekordne vaatus. Väljakul sai näha kaht tiheda mängugraafiku tagajärjel äärmuseni väsinud meeskonda, kellest tugevamaks osutus Viljandi Tulevik oma tahtejõuga. Võrdsete heitlusena kulgenud ning kommentaatori poolt “munaveeretamiseks” ristitud mängust võeti teemantiväärtusega 1:0 võit.
Premium Liiga 14. voor, viimane enne kahenädalast koondisepausi, viis Viljandi mehed Tartusse. Tamme staadionil tahtis pidamist Lõuna-Eesti derbi järjekordne vaatus. Väljakul sai näha kaht tiheda mängugraafiku tagajärjel äärmuseni väsinud meeskonda, kellest tugevamaks osutus Viljandi Tulevik oma tahtejõuga. Võrdsete heitlusena kulgenud ning kommentaatori poolt “munaveeretamiseks” ristitud mängust võeti teemantiväärtusega 1:0 võit. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tuleviku viimaseid mänge on iseloomustanud üha kuhjuv väsimus. Väga hõreda varukoosseisu tõttu on mehed olnud sunnitud mängima pikki minuteid järjest ning põhikoosseisu kuulunud meeste väsimus ületas peatreeneri hinnangul inimliku taseme juba möödunud voorus viigiga lõppenud kodumängus Narva Transi vastu. Kibedaks kirsiks tordil oli Tulevikule põhikeskkaitsja Gustav-Hendrik Seedri kaotamine vigastuse tõttu tollessamas kohtumises.

Kohtumine Tartus algas väga hiilivalt. Just nii iseloomustas Tuleviku kapten Kaimar Saag matši, kus kumbki pool ei võtnud esimesel veerandtunnil ainsatki riski. Samuti väsinud, lisaks aga ka esiründajad Albert Prosa ja Martin Jõgi hooaja lõpuni ränkadele vigastustele kaotanud ning endiselt vigastatud keskväljamaestro Reio Laabuseta mängiv Tammeka atakeeris küll mõnevõrra isukamalt ning peamiselt Rasmus Allese valvatava ääre kaudu, kuid läbimurded sealt vaibusid trahvikasti valitseva Janar Õunapi ja Alex Roosalu korraldusel kiiresti.

Kaimar Saagi pealöök, mille tammeklased õnnega pooleks päästa suutsid, jäigi kahe meeskonna peale kogu poolaja kindlaimaks väravavõimaluseks, kui mitte arvestada Rasmus Tautsi tulist lööki Tuleviku värava suunas mängu algusminutitel. Selle tõrjus Tuleviku kiiper kindlalt.

Tulevik võttis riske, seda aga vaid ajuti ning ühest säärasest võinuks mängu saatus otsustatud saada. Korraks ründeliini veidi kõrgemale viinud kollasärgid kaotasid ründekolmandikus palli ning järjekordse pika püstsööduga saatis koduvõistkond 34. minutil oma jõulise ründaja Sten Reinkorti jooksule Karl-Romet Nõmme valvatava värava poole. Nõmm tuli pikale pallile väravast veidi ebaõnnestunult vastu ning palli tõrjuda üritades äsas trahvikasti joonel, kahjuks seespool seda, Reinkorti hokivõttega pikali. Nõmmele kollane ning Tammekale penalti. Reinkort aga ei olnudki võimeline mängu jätkama.

35. minutil 11 meetri karistuslöögipunktile asunud Tauno Tekko ebaõnnestus aga valusalt: Karl-Romet Nõmm aimas ära tema löögi suuna ning tõi Tekko jalast teele saadetud palli vasakust väravanurgast ülikindlalt välja.

Drastiline apsakas ning Nõmme hiilgav tegutsemine omaenda korraldatud jama lappimisel võtsid Tammeka meestelt igasuguse tuhina ning poolaja lõpuni enam ühtki võimaluse moodi võimalust luua ei suudetud. 0:0 seisult kõlas mehed puhkepausile viinud vile.

Teist poolaega alustas Tulevik märksa energilisemalt kui Tammeka, surudes tolle pikaks perioodiks oma väljakupoolele. Sealt väljapääsu otsides joosti aga kinni juba keskväljal, kus väga tarka mängu näidanud Mark Edur, Kristjan Kask ja Tanel Lang ees ootasid.

56. minutil vangerdas Tartu peatreener Kaido Koppel, vahetades tartlaste poolelt seni teravaimat mängu näidanud Sander Kapperi välja Mart Paul Preimani vastu. Pettunult väljakult lahkunud Kapperit silmanähtavalt pahandanud käik ei toonud aga Koppeli oodatud muutust, pigem vastupidi: Preiman kadus mängupildilt üsna kiiresti ning Tuleviku kaitseliin sai Kapperi lahkumise järel veidi kergemalt hingata ning ise rünnakuid ette võtta.

Järjekordne kollaste vasturünnak tartlaste puuri suunas võeti sinisärkide poolt 62. minutil maha vea hinnaga ning määratud karistuslööki asus umbes 30 meetrilt sooritama Illimar Loigo. Tema terav, lennutrajektoori lõpuosas langev pall karistusalasse oli näiliselt suunatud Kaimar Saagi peanupule, kuid Saagi varjust astus kavalalt välja hoopis Indrek Ilves. Too pääses peaga ka teravalt löögile, ent Karl Johan Pechter tõrjus raskustega. Pechterist lahti põrganud pallil oli esimesena jaol Rainer Peips, kes selle kogu südamest Tammeka võrku lajatas. 1:0, Peipsile hooaja neljas värav ning Ilvesele teist mängu järjest kulla hinnas väravasööt!

Viimaseks pooltunniks loovutas Tulevik keskvälja vabatahtlikult Tammekale ning jälgis ise keskendunult, kuidas Tammeka seal umbselt söötu lükkas. Kompaktselt kaitses seisvad kollasärgid ei lubanud palju palle oma selja taha ning Tammeka üritas äärtelt teed trahvikasti leida. Korra pääses Artur Uljanov ka täiesti vabalt positsioonilt peale tulistama, kuid pall lendas väravast mööda. Mõnel harval korral suudeti Tuleviku äärtest läbi murda, ent siis olid valvel kas Viljandi kaitsjad või üha enesekindlamaks muutuv Karl-Romet Nõmm.

Teisel pool väljakut läks Uljanovi omaga võrreldavalt väärtuslik skoorimisvõimalus nahka ka Illimar Loigol, kes hakkas vabal positsioonil viiekasti lähistel hea söödu saanuna palli oma tugevamale ehk paremale jalale sättima, ent kaotas sellega olulise poolsekundi, mille vältel jõudis Tammeka kaitsja tema pealelöögile ette viskuda.

Kohtuniku antud nelja lisaminuti vältel keeras Tulevik oma väravaesise ühemõtteliselt lukku ega lubanud Tammekat enam isegi keskväljalt edasi. Selle hinnaks oli küll Tanel Langi kaotamine järgmiseks kaheks kohtumiseks tema kolmandal üleminutil teenitud teise kollase ning kokku punase kaardi tõttu. Niigi mängukeelu ohus olnud Langi mõnevõrra tarbetu viga lõhkus aga siiski Tammeka mängurütmi veel piisavalt vajalikul määral. Päästev lõpuvile sedastas Viljandit rõõmustava ning Tartu kurvastava fakti: Tulevik võttis Tammekalt kevadringis saadud kodukaotuse eest magusa revanši, tõusis selle abil kindlalt turvalisele seitsmendale kohale ning paiskas Tartu esindusklubi sama kindlalt ahastusse turniiritabeli viimase koha pärast.

Pärast koondisepausi jätkub Tuleviku teekond meistriliigas kohtumisega võõrsil, kui 14. juunil läheb ta Paides vastamisi sealse Linnameeskonnaga.

Peatreeneri kommentaar

Sander Posti sõnul teeb heameelt, et kolmandas järjestikuses raskes mängus suudeti lõpuks treeningutel harjutatu realiseerida. «Me ei ole halvasti mänginud, aga lõpuks ometi tuli ka soovitud tulemus,» kõneles Post. «Raske oli, aga võit tuli, see on ainus, mis täna õhtul loeb. Jõuan ikka ja jälle selleni, et tiheda mängugraafiku juures on ülioluline meeskonnasisene roteerimisvõimekus. Meil see võimekus sisuliselt puudub. Seda rõõmsam on meel täna meeste üle – näidati sisu. Nad on absoluutsed võitlejad!»

Mängu analüüsides tõdes Sander Post, et taktikaga pandi Tartus täppi. «Ma ei saa siiski kuidagi öelda, et esimesel poolajal oleks mehed kõigest kokkulepitust sajaprotsendiliselt kinni pidanud,» säilitas ta aga endale omase kriitikameele. «Palju oli suuri vigu, mida Tammeka õnneks ei suutnud ära kasutada. Teine poolaeg oli meie poolt aga tunduvalt parem ning suutsime luua mitmeid häid võimalusi, samuti oli meil distsipliiniga teisel poolajal märksa rõõmsam seis.»

Eesootavat koondisepuhkust peatreener muidugi väärtustab, ent tõdeb samas, et päris lõdvaks keegi end lasta ei saa. «Treeningprotsess jätkub samas rütmis, vaid mahtusid toome vahest veidi alla. Muidu läheb töö edasi nii nagu ikka. Sedavõrd on muidugi rahulikum, et saame mänguvaba aja jooksul oma väikesed vigastused üle vaadata ja kõik mehed tagasi mängukorda kõpitseda. Eks tule ka plaani pidada, Tanel Lang on nüüd kaheks kohtumiseks väljas, tuleb tema koht täita ja taktika paika panna. Töö käib edasi, aga jah, poisid saavad natuke rohkem keskenduda iseendale ja oma peredele. Seda on neile vaja ja nad on selle auga ära teeninud.»

Kommentaari lõpuks naasis peatreener tänase võidu emotsionaalse väärtuse juurde.

«Ma ei mäletagi, millal me Tartus viimati võitsime,» kõneles Post. «Viike on olnud ridamisi, ent Tammekat nende kodus võita õnnestus viimati … Ei mäletagi enam, millal. See oli tähtis, väga tähtis võit nii klubile kui meestele endile. Tartus pole kunagi kerge mängida ning Tammeka ei ole absoluutselt nii halb võistkond, et ta vääriks tabeli viimast rida, kus ta praegu on,» tegi Viljandi loots kummarduse vastasele. «Suutsime täna nende nõrkusehetke ära kasutada ning kevadel saadud 0:4 kodukaotuse eest kätte maksta. See on meile tähtis tabeli seisukohalt, emotsionaalselt aga eriti.»

Kohtumise protokoll

1. juunil kell 19 Tartus Tamme staadionil

Tartu JK Tammeka – Viljandi JK Tulevik  0:1 (0:0)

63. Rainer Peips

Väravasööt: 63. Indrek Ilves

Hoiatused: 3. Sander Kapper, 90+1. Kevin Aloe – 34. Karl-Romet Nõmm, 50. Illimar Loigo, 70., 90+2. Tanel Lang, 88. Indrek Ilves, 90. Kaimar Saag

Eemaldamine: 90+2. Tanel Lang

Realiseerimata penalti: 36. Tauno Tekko (Nõmm tõrjus)

Mänguolud: +20, vahelduva pilvisusega ilm; muruväljak rahuldavas seisukorras

Pealtvaatajaid: 460

Peakohtunik: Roomer Tarajev

Abikohtunikud: Neeme Neemlaid ja Sten Klaasen

Neljas kohtunik: Richard Toom

Tammeka: Karl Johan Pechter, Mihhail Slaštšjov, Akim Sairinen, Kevin Anderson, Kevin Aloe, Tauno Tekko, Mihkel Järviste, Sander Kapper (56. Mart Paul Preiman), Rasmus Tauts (87. Dominic Laaneots), Patrick Genro Veelma, Sten Reinkort (39. Artur Uljanov)

Varus: Carl Kaiser Kiidjärv, Ats Toomsalu, Daaniel Maanas, Frankline Okoye, Dominic Laaneots, Artur Uljanov, Mart Paul Preiman

Tulevik: Karl-Romet Nõmm, Rasmus Alles, Janar Õunap, Alex Roosalu, Mark Edur, Kristjan Kask, Tanel Lang, Kaimar Saag, Rainer Peips (82. Karl Rudolf Org), Illimar Loigo (90+3. Arlet Hunt), Indrek Ilves

Varus: Andreas Kallaste, Arlet Hunt, Siim Saar, Karl Rudolf Org

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles