Immuunsuse ergutamine aitab vähirakke leida ja hävitada

Aime Jõgi
Copy
Tartu ülikooli molekulaar- immunoloogia professor Pärt Peterson ütleb, et ka ülikooli laboreis püütakse tegelda bioloogiliste ravimite väljatöötamisega, aga mitte vähiravi silmas pidades. Professori selja taga on tööhoos rakulise immunoloogia juhtivteadur Kai Kisand.
Tartu ülikooli molekulaar- immunoloogia professor Pärt Peterson ütleb, et ka ülikooli laboreis püütakse tegelda bioloogiliste ravimite väljatöötamisega, aga mitte vähiravi silmas pidades. Professori selja taga on tööhoos rakulise immunoloogia juhtivteadur Kai Kisand. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu ülikooli molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson selgitab, mismoodi toimivad immuunsüsteemi mõjutavad ravimid ja miks on neis hakatud nägema võimalikku lahendust vähkkasvajate ravis.

Jutt käib terapeutilistest antikehadest ehk ravimitest, mille väljatöötamise idee taga on eelmisel aastal Nobeli auhinna saanud kaks immunoloogia valdkonna teadlast – Tasuku Honjo Kyōto ülikoolist ja James P. Allison Texase ülikoolist.

Tasuku Honjo on avaldanud lootust, et aastaks 2050 võiks enamik vähivorme olla ravitavad just immunoloogiliste ravimite abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles