Valus kaotus Kuressaarest tegi mehed mõtlikuks

Marek Tiits
, jalgpalliklubi Tulevik kogukonnajuht
Copy
Järgmise kohtumise peab Viljandi Tulevik kodus, kui teisipäeval 28. mail võõrustatakse linnastaadionil laupäeval karikafinaalis Nõmme Kaljuga vastakuti olnud Narva Transi.
Järgmise kohtumise peab Viljandi Tulevik kodus, kui teisipäeval 28. mail võõrustatakse linnastaadionil laupäeval karikafinaalis Nõmme Kaljuga vastakuti olnud Narva Transi. Foto: Marit Stepanova

Premium liiga 12. voor viis Tuleviku mehed Kuressaarde, kust naasti võrdsete heitlusele kohaselt tulise ja rohkete hoiatuskaartidega kulgenud kohtumise järel koju siiski tühjade kätega. Üks eksimus standardolukorra kaitsmisel jättis võidupunktid Saaremaale, hoolimata sellest, et väravavõimalusi tekitasid Viljandi mehed mitu korda rohkem kui oma trumbid oskuslikult välja mänginud saarlased.

Tulevik alustas kohtumist teravalt, ent loovutas kümmekonna minuti järel initsiatiivi saarlastele. FC Kuressaare peatreener Jan Važinski tuli kohtumisele tuttava plaaniga, mis nägi ette söödumängust loobumist ning selle asemel pikkadele, Tuleviku kaitseliini taha antud pallidele järele punumist, millega aga edu saavutamata välgukiirusel uuesti viiemeheline kaitseliin oma värava ette langetati.

Viljandi mängis kannatlikult positsioonirünnakuid, ent realiseerimine jättis Kuressaares katastroofiliselt soovida. Esimesel poolajal tõrjus saarlaste väravavaht Magnus Karofeld Kaimar Saagi ristnurka vihiseva pommlöögi. Ka kõik teised saarlaste karistusala lähistele jõudnud rünnakud sumbusid saarlaste kaitsemüüri või Karofeldi kinnastesse või lõid Viljandi mehed ise väravast mööda.

Teisel poolajal mängupilt ja pallivaldamine mõnevõrra võrdsustus. Mitut puhku pääseti Kuressaare väravat ohustama, ent selleks tuli end jõuga karistusalasse murda, sest tihe kollane müür seisis trahvikastis moel, mis praktiliselt välistas kauglöökidest üritused. Peipsi lähilöögi enda ette tõrjunud Karofeldi käte vahelt lahti pääsenud pallil oli esimesena jaol Saag, kes aga palli tühjast väravanurgast paari meetri jagu mööda virutas.

Tuleviku peatreener Sander Post vangerdas esmalt Kaur Tomsoni väljavahetamisega Illimar Loigo vastu ning hiljem asendas Rainer Peipsi Rasmus Allesega. Just Loigo tõi Tuleviku mängu uut teravust, võttes keskväljal üksteise järel ette Kuressaare kaitsjaid ning toimetades trahvikasti palli palli järel. Rasmus Alles tegi sama äärel. Paraku lendasid kõik pallid kas väravast mööda, Magnus Karofeldi pihta või põrkasid Kuressaare kaitsjaist tagasi.

Kuressaare lisas oma kontrarünnakutele veelgi kiirust ning üha sagedamini teeniti sel moel nurgalööke. Üks neist, 58. minutil Tuleviku trahvikasti saadetu, leidis esimesena Ranon Kriisa ning Karl-Romet Nõmm jäeti väravasuul võimetuks. Kuressaare haaras 1:0 eduseisu, mille järel varem viie mehega mehitatud kaitsemüür peagi kuue- ja seejärel kohati lausa seitsmeliikmeliseks muundus. Arusaadavalt riske võtma sunnitud Tuleviku kaitseliin langes riskeerimise tõttu ajuti kriitilise surve alla, kui saarlaste üksikud edurivimehed mitut puhku järjest Tuleviku värava poole punuma pääsesid.

Viimasel kahekümnel minutil valdas Tuleviku mehi närviline tehniline krobedus, mille tagajärjel mänguplaani täitmine sisuliselt lagunes ning pea üldse ei suudetud enam palle Kuressaare ohutsoonis pidama saada. Kaimar Saag maeti saarlaste kaitsjate taha ning pall temani enam ei jõudnud. Mängu lõppu ohjas Kuressaare targalt, lõhkudes vastaste mängurütmi vahetustega ning vigade oskusliku väljameelitamisega, mille järel palli mängupanekuga kellelgi kiiret ei olnud. Lõpuvile kõlas saarlaste minimaalse võidu tähistuseks.

Premium Liiga tabelis nihkus kuuendal kohal püsiv FC Kuressaare nüüd kaheksandat positsiooni hoidvast Tulevikust seitsme punkti kaugusele. Järgmise kohtumise peab Viljandi Tulevik kodus, kui teisipäeval, 28. mail võõrustatakse linnastaadionil laupäeval karikafinaalis Nõmme Kaljuga vastakuti olevat Narva Transi.

Peatreeneri kommentaarid

Viljandi Tuleviku peatreener Sander Post:

Mis mängu otsustas? «Mõlemalt poolt oli kaunis kinnine mäng, oli näha, et kumbki meeskond tahtis iga hinna eest kaotust vältida. Rünnakul riske ei võetud ja mängiti väga selgelt oma tugevustele. Otsustavaks sai üks vastaste õnnestunud standardolukord ja meie ebaõnnestumine selle kaitsmisel. Sajaprotsendilisi väravavõimalusi oli meil rohkem, aga punkte nende eest ei saa. Realiseerimine oli täna meil äärmiselt ebaõnnestunud ning rünnakute lõpplahenduste leidmine, eriti äärtel, väga-väga kesine. Viik oli õhus, aga täna me lihtsalt ei suutnud oma peale suruda.»

Saarlaste mängust: «Iga meeskond ja treener valib mänguplaani ise ning viib selle ellu. Kure tegi seda täna edukalt, järelikult hästi ja võit neile oli seetõttu igati teenitud. Tuleb mängida nii, nagu osatakse, ja moel, mis on optimaalne. Suurt pressingut nad ei teinud, mängisid üksnes kontratele. Minu mehed mängisid nii, nagu soovisin, täna lihtsalt ebaõnnestusime kriitilistel hetkedel mänguplaani elluviimisel. See on jalgpall ja nii see käib.»

Seisust liigatabelis: «Kaotada on muidugi vastik, eriti lähikonkurendile. Poolehoidjate ees on paha tunne ja neist kahju, aga uskuge, mingit katastroofi see kaotus ei tähenda. Selliseid mänge tuleb kõigil ette, kus pallid lihtsalt ei lähe väravasse. Oleme alles hooaja esimeses pooles ning kolm neljandikku hooajast mängimata. Tean ja näen, milleks meeskond võimeline on ja usk meeskonna sees pole kuhugi kadunud. Analüüsime ja õpime, teeme parandused.»

Järjekordse keskkaitsja kaotusest: «Alex Roosalu kollane kaart, mis ta Narva Transi mängust eemale jätab, on paratamatus. Kui kaart tuleb võtta, siis tuleb ta võtta, see on kaitsja töö. Elu teeb see meil keerulisemaks muidugi, ent olen selliste asjadega arvestanud, see on ju teada, et kaitseliinis selliseid mänge ette tuleb, kus mehi tuleb kaartide tõttu asendada. Tuleb leida optimaalne lahendus, vangerdada. See ei ole ka võistkonnale midagi uut. Saame hakkama.»

Mängu protokoll

FC Kuressaare – Viljandi JK Tulevik  1:0 (0:0)

58. Ranon Kriisa

Väravasööt: 58. Sander Laht

Hoiatused: 19. Mairo Miil, 31. Rauno Tutk, 75. Sander Seeman – 56. Alex Roosalu, 67. Gustav-Hendrik Seeder, 86. Janar Õunap

Mänguolud: +18, päikesepaisteline ilm; muruväljak heas seisukorras.

Pealtvaatajaid: 278

Peakohtunik: Mart Martin

Abikohtunikud: Jaan Roos, Hannes Reinvald

Neljas kohtunik: Revo Sirel

Kuressaare: Magnus Karofeld, Mairo Miil, Märten Pajunurm, Elari Valmas, Ranon Kriisa, Rasmus Saar (70. Silver Alex Kelder), Sander Seeman, Oliver Rass (90. Märten Opp), Rauno Tutk, Sander Laht, Karl Ivar Maar (73. Maarek Suursaar).

Varus: Roland Kütt, Mario Pruul, Märten Opp, Karmo Paju, Alari Saar, Silver Alex Kelder, Maarek Suursaar.

Tulevik: Karl-Romet Nõmm, Mark Edur, Janar Õunap, Alex Roosalu, Gustav-Hendrik Seeder, Kaur Tomson (52. Illimar Loigo), Tanel Lang, Rainer Peips (59. Rasmus Alles), Kristjan Kask, Indrek Ilves, Kaimar Saag.

Varus: Rasmus Alles, Illimar Loigo, Siim Saar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles