Akadeemias linastub film «Kahvliga skalpelli vastu»

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: forksoverknives.com

Täna, 14. detsembril kell 18 saab Viljandi kultuuriakadeemia kammersaalis näha maailmas palju kõneainet pakkunud tervisefilmi «Kahvliga skalpelli vastu» («Forks Over Knives»). Linastusele järgneb arutelu, millel osaleb toortoidu spetsialist Sille Poola.


Film «Kahvliga skalpelli vastu» toob provokatiivsel moel ja täie selgusega esile teadusringkondades juba mõnda aega tuntud faktid. Paljud, kui mitte kõik tõsised degeneratiivsed haigused on võimalik ära hoida ja paranemisele pöörata väga lihtsalt, vältides vaid loomsete toiduainete tarbimist.

Filmi peamine sisuliin järgib toitumisteadlaste Colin Campbelli ja Caldwell Esselstyni isiklikke elurännakuid. Filmis näeme, kuidas nende endi tõekspidamised tervislikust toitumisest on aja jooksul muutunud ning millise töö ja vaevaga on nad oma avastused ja teadmised täisväärtuslikust taimsest toitumisest avalikkuse ette toonud.

Film toob uuesti laiema tähelepanu alla Colin Campbelli tehtud toitumisuuringu, mis on maailma seni kõige suurem ja olulisem, niinimetatud «Hiina uuring». See tohutult mahukas teadustöö näitab mitme vähiliigi ja teiste heaoluhaiguste esinemise otsest seost eluviiside ja toitumisega.

Film «Kahvliga skalpelli vastu» käsitleb ka tänapäeva lääne toiduvaliku kujunemise lugu: miks ja kuidas on meie igapäevamenüüsse jõudnud nii palju liha, piimatooteid ja rohkelt töödeldud toitu.

Film tuli USA ja Kanada kinodes linale tänavu maikuus ning osutus kohe üllatavalt populaarseks. See on saanud väga palju positiivset meediakajastust.

Filmi autor ja režisöör on Lee Fulkerson, kelle isiklik tee oluliselt parema terviseni on samuti filmis dokumenteeritud. Film on üles võetud kahe aasta jooksul USAs, Kandas ja Hiinas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles