Vaba mõte. Su tädipoeg on rassist. Kah mul uudis (2)

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suitsunurkades, sünnipäevalaudades, klassikaaslaste või suguvõsa kokkutulekutel ning isegi koduses köögis tekkivale pingetest paksule õhule on leitud ühine põhjendus: poliitilised erimeelsused ja ühiskonna lõhestatus. Ka nende perede, suguseltside ja kollektiivide puhul, kus on hallidest aegadest üle praetaldrikute kraageldud või kus viisakuslausete ja olmeliste jututeemade all on alati hõõgunud põhimõttelised erimeelsused.

Ega ses midagi võimatut ole, et näiteks tädipojast saab ühtäkki vänge rassist. Inimesed muutuvadki mõnikord elusündmuste keerises drastiliselt. Ent sellised järsud muutused ei saa olla üldlevinud. Viimastel aastatel Eesti ja maailma poliitikas sündinu ei ole vorminud massidest rahvusradikaale, rassiste, liberaste või kedagi muud seesugust, vaid teinud aktuaalseks inimestes kogu aeg olemas olnud jooned ja hoiakud, mille alusel nüüd noid eespool välja toodud silte kleebitakse.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles