Karuputke hävitatakse kemikaalide ja väljakaevamisega

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Kaukaasia päritolu karuputk
Kaukaasia päritolu karuputk Foto: Marko Saarm

Ehkki võitlust võõrliigina sisse tulnud karuputkega on Eestis peetud aastakümneid, teeb karuputk endiselt muret. Enamasti kasutatakse selle võõrliigi hävitamiseks glüfosaati ja väljakaevamist.

Keskkonnaameti liigikaitse peaspetsialisti Eike Vungi sõnutsi on karuputke Eestist väljatõrjumine väga pikk ja järjekindel tegevus, mida ei ole võimalik teha 10 aastaga. "Seemned püsivad mullas idanemisvõimelisena ka 10 aastat ja arvestades, et igal aastal lisandub uusi ja seni tõrjeta kolooniaid, siis töö veel ei lõpe. Siiski on aga tõrjest välja ja jälgimisele jäetud umbes 440 hektarit ning see arv suureneb iga aastaga," märkis ta.

Eike Vunk nentis, et karuputke võõrliigid ja nende tõrje jätkamine on endiselt võõrliikide valdkonnas Eestis tähtsal kohal, sest tööd on juba väga palju tehtud, ja kui see pooleli jätta, taastuks endine olukord. "Oleme Euroopas ainulaadsed, et riik on võtnud enda kanda ohtliku võõrliigi tõrje kogu riigis. Nii mastaapne ettevõtmine sisaldab ka palju murekohti ja korraldamist. Lisaks on väga oluline koostöö erinevate asutustega, et vähendada karuputke tahtmatut levimist. Kindlasti jääb aga pikema jälgimise alla naaberriikidega ühine teedevõrgustik, kuni seal tõrjet ei tehta, sest masinatega tuuakse sealt seemneid meile sisse."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles