Ugalas avati kulissidetagust tööd tutvustav näitus

Eda Kivisild
, reporter
Copy
Näituse kuraatori Eve Komissarovi sõnul annab väljapanek ülevaate sellest, mida tehakse teatris lava all, kõrval ja peal.
Näituse kuraatori Eve Komissarovi sõnul annab väljapanek ülevaate sellest, mida tehakse teatris lava all, kõrval ja peal. Foto: Elmo Riig

Ugalas avatud näitusel on stendidel välja toodud, milline on  teatritehniliste töötajate osalus lavastuse loomises. Näitus on ainulaadne sellepoolest, et seni pole lavataguste inimeste tegemisi nii kompaktselt kajastatud. 

"Soovime näituse vaatajatele näidata, et lavastust ettevalmistav ja teenindav meeskond ning lavastuse loomise töömaht on märksa suuremad, kui tavavaataja seda etenduse toimumise ajal või lavastust tutvustavate tekstide põhjal hoomab," ütles näituse kuraator Eve Komissarov. 

Näituse kaudu on nähtavaks tehtud EV 100 lavastused Eesti teatrites. Iga etenduse tutvustamiseks on loodud stend, millel on lavastuse sisu kirjeldav tekst, pildimaterjal lavastuse sünnist tehniliste töötajate poolelt ja fotod lavastusest. Lisatud on lavastuse väljatoomises osalenud teatrite ettevalmistavate ja teenindavate tehniliste töötajate nimed ning nende töö põgus kirjeldus lavastusprotsessis. 

"Iga Eesti elaniku kohta käiakse aastas keskmiselt üks kord teatris," sõnas Komissarov. "Lavastus, mida vaatama minnakse, valitakse välja kas sõbralt saadud soovituse, lavastuse kohta ilmunud arvustuse või teatri kodulehel pakutud kirjelduse põhjal."

Enamasti on lavastuse tutvustuses ära nimetatud näidendi autor, tegijatena lavastaja ja näitlejad. Mõnikord on juurde märgitud ka lavastuskunstnik, kostüümikunstnik, valguskujundaja, videokujundaja ja helikujundaja. Näitusel on fookusesse asetatud aga see osa teatritöötajatest, kes etenduse publikule nähtamatuna lava taga, all, kõrval või kohal askeldavad ning muudavad sel viisil  nähtavaks lavastuse loomingulise meeskonna väljamõeldud maailma ja hoiavad seda igal õhtul toimimas.

Näitust sai esimest korda näha Vanemuise väikeses majas eelmisel aastal draamafestivali ajal, hiljem Pärnu Endlas, Tallinna Linnateatris ja Rakvere teatris. Nüüd on see vaatamiseks Ugalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles