Põltsamaa vald soovib tihendada suhteid Viljandimaaga

Sakala
Copy
Suurem osa tänasest Põltsamaa vallast kuulus kuni 1949. aastani Viljandi maakonna koosseisu. 
Suurem osa tänasest Põltsamaa vallast kuulus kuni 1949. aastani Viljandi maakonna koosseisu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajalooliselt Viljandimaa koosseisu kuulunud Põltsamaa valla juhid kohtusid 9. mail Viljandimaa omavalitsusjuhtidega, et arutada tihedamate koostöövõimaluste üle.

Viljandimaad esindasid Viljandi vallavanem ja Viljandimaa omavalitsuste liidu esimees Alar Karu, Viljandi linnavolikogu esimees Helir-Valdor Seeder, Viljandi vallavolikogu esimees Kaupo Kase, Põhja-Sakala vallavolikogu aseesimees Hermann Kalmus ja Viljandimaa omavalitsuste liidu tegevdirektor Mati Toomsalu.  

Kohtumine Pajusis kestis kaks tundi ning selle aja jooksul tutvustati oma piirkonna olulisemaid arengusuundi. Jõuti veendumusele, et suhete tihendamist võiks alustada kultuuri-, spordi- ja turismiteemadest. Samuti jäi kõlama mõte, et Põltsamaa haridus- ja noorsootööasutused võiksid oma ettevõtmistesse enam kaasata Viljandi valla Kolga-Jaani piirkonda ning Põhja-Sakala valla Kõo ja Võhma piirkonda.

Viljandimaa poolt on valmis suhteid Põltsamaaga koordineerima omavalitsuste liit.

Ajalooliselt on suurem osa tänapäeva Põltsamaa vallast kuulunud Põhja-Viljandimaa koosseisu. 1949. aasta haldusterritoriaalsete ümberkorralduste käigus liitsid okupatsioonivõimud Põltsamaa piirkonna Jõgeva maakonnaga, millest hiljem sai rajoon. Praeguses Jõgeva maakonnas asuvad lisaks Põltsamaa vallale veel Jõgeva ja Mustvee vald.

"Kõik need omavalitsused on väga eriilmelised ja nende regionaalsed huvid on suunatud erinevatesse suundadesse. Mustvee vald on arendab Peipsimaa koostöövõrgustikku, Põltsamaa huvi on taastada ja tihendada koostööd Viljandimaaga," ütles kohtumist võõrustanud Põltsamaa abivallavanem Karro Külanurm.

Institutsionaalsel tasemel teevad Viljandimaaga kõige tihedamat koostööd Põltsamaa muuseum ja Põltsamaa Niguliste kogudus, kes kuulub EELK Viljandi praostkonda. Samuti seovad Põltsamaad Viljandimaa omavalitsustega koostööprojektid.

Põltsamaa piirkonna omavalitsused väljendasid valmisolekut ühineda Viljandimaaga juba 2016. aasta haldusreformi ajal. Tookord sai kaalukeeleks Kõo vallavolikogu, kes otsustas Põltsamaa asemel ühineda Põhja-Sakala vallaga. Sellega kadus juriidiline võimalus Põltsamaa maakonnavahetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles