Kohus saatis vanalinna süütaja ravile

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus leidis, et Urmo Valdek süütas poolteist aastat tagasi Viljandi vanalinnas kuure, kuid süüdi mõista teda ei saa, sest ta vajab vangimaja asemel hoopis haiglaravi.
Kohus leidis, et Urmo Valdek süütas poolteist aastat tagasi Viljandi vanalinnas kuure, kuid süüdi mõista teda ei saa, sest ta vajab vangimaja asemel hoopis haiglaravi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kohus otsustas eile, et poolteist aastat tagasi alanud vanalinna põlengute põhjustaja oli küll Urmo Valdek, kuid vangla asemel tuleb ta saata psühhiaatriakliinikusse ravile.

Kohe kohtusaalis anti Valdekule ja teda Tartu vanglast Viljandisse sõidutanud politseinikele kätte sundravile saatmise määrus ning politseiauto ei suundunud enam vangla poole, vaid viis vahialuse Jämejalale psühhiaatriakliiniku sundraviosakonda.

Selline otsus sobis nii prokurörile, advokaadile kui Urmo Valdekule endale. «Teda on üle aasta vanglate vahet solgutatud ja nüüd pääseb ta lõpuks ravile,» kommenteeris kaitsja Margo Normann.

Kohus leidis süü

Ehkki Urmo Valdekut juriidilises mõttes süüdi ei mõistetud, leidis kohtunik kõiki esitatud tõendeid vaagides, et ta on vanalinna põlengute põhjustaja. Kohtusaalis eitas Valdek küll kõiki esitatud süüdistusi, kohtunik võttis aga arvamust kujundades aluseks selle, mida ta oli öelnud uurijatele.

Uurimise käigus tunnistas Valdek süütamised üles, kirjeldas, kuidas ta need toime oli pannud, ning kirjutas oma käega rohkete kirjavigadega ülestunnistuse. Kohtus väitis ta, et oli seda teinud, lootes nii kiiresti vanglast vabaneda.

«Tema kohtueelsed ütlused olid usutavad ja isikupärased,» ütles kohtunik Toomas Lillsaar eile kohtumäärust ette lugedes.

Kohtumeditsiinilise ekspertiisi käigus selgus, et ehkki Valdekul on käitumis- ja tajuhäired, polnud need sellised, mis paneksid teda juhtunut välja mõtlema ja seetõttu valetunnistusi andma.

Käskiv naishääl

Põhjus, mis oli sundinud Urmo Valdekut vanalinnas kuure ja maju süütama, jäi kohtul tuvastamata.

Kohtuniku sõnul kattub tulekahjude algus selle ajaga, mil tüdruk Valdeku maha jättis. Ka omastega oli noormehel psühhiaatrite hinnangul suhtlemisprobleeme.

«Motiive pole tõestatud,» võttis kohtunik süütamiste põhjuse teema kokku. Ekspertiisi käigus tuvastati, et Valdek kuuleb oma peas naisehäält, mis käskis tal süüdata.

Samuti tuvastati, et Valdek viibis kõikide põlengute vahetus läheduses. Vanalinna tulekahjude puhul oli see loogiline, sest ta üüris Munga tänaval korterit, kuid seos tõestati ka mullu 10. juulil Kõpu vallas Supsi külas asetleidnud 100 000eurose küüni-lauda põlenguga.

Prokurör Marja-Liina Talimaa kinnitas pärast kohtumääruse avaldamist, et on lahendusega nõus. «See on täpselt see, mida taotlesin,» sõnas ta.

Kaitsja Margo Normann nentis, et uurimismaterjalides on palju küsitavusi, kuid määruse edasikaebamine sõltub Valdekust. Et ravile saatmine oli ka tema enda soov, siis tõenäoliselt keegi Viljandi kohtumajas tehtud otsust edasi ei kaeba.

Urmo Valdek tabati mullu oktoobri algul, paar päeva pärast seda, kui ta oli oma kodumaja trepikojas maha võtnud suitsuanduri ja süüdanud puidust kortermaja esimesele korrusele laotud puuriida.

Teda süüdistati viie põlengu korraldamises ja 22 inimesele kahju tekitamises. Pooled kannatanud loobusid kohtupidamise käigus oma hagist, sest ei näinud edasisel kohtuskäimisel mõtet.

Kõige suuremad põlengud olid vanalinnas mullu 14. juulil, kui Munga tänaval põles maha 42 boksiga kuur, ning 18. septembril, kui lisaks kuuride hävimisele sai kannatada Pikk tänav 11 elumaja.

Süütaja tekitatud kahju on enam kui 200 000 eurot, kuid et tegemist on sundravile saadetuga, jäävad tema vastu esitatud tsiviilhagid kohtus läbi vaatamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles