Tühi Pärsti külamaja on kolmandal oksjonil

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Pärsti külamaja eelmise aasta septembris.
Pärsti külamaja eelmise aasta septembris. Foto: Elmo Riig

Esimese oksjoni nurjumise järel langetas Viljandi vald üle-eelmisest sajandist pärit Pärsti moonakamaja alghinda 7000 euro võrra, kuid kasu sellest polnud. Nüüd on hind langenud veel 10 000 euro võrra ja hoonet pakutakse müügiks 25 000 euro eest.

Eelmisel suvel pani Viljandi vald kasutuks muutunud hoone oksjonile 42 000 euro eest ega saanud ühtegi ostupakkumist. Seejärel langetati hind 35 000 eurole ning hoone pandi uuesti osta.ee oksjonikeskkonda müüki, kuid ostuhuvi oli endiselt olematu.

Nüüd on võimalik osta.ee keskkonnas teha 25 000-eurose alghinnaga oksjonile pandud maja omandamiseks pakkumisi 4. juunini.

Hoone, kus eelmise sajandi lõpul töötas veel kauplus ning sel sajandil raamatukogu, pidi Pärsti valla tegutsemise ajal saama külamajaks. Ehituseks saadi abiraha ka põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt (PRIA) ning hoonel vahetati ära katus.

Pärast seda jäi ehitus toppama ning kui lähedal asuvast mõisa peahoonest kaotati kool, jõudsid külaelanikud otsusele, et mõistlikum on kolida külamaja mõisa peahoone tühjaks jäänud ruumidesse kui taastada vana moonakamaja.

Viljandi valla juhtide otsusega ning külarahva nõusolekul otsustati tänavu, et moonakamaja taastamine lõpetatakse, ning see tähendab, et vald peab PRIA-le tagasi maksma 95 807 eurot, mis ta remondiks sai.

Abivallavanem Rein Anton on öelnud, et hoone peaks praegusel kujul vastu pidama veel aastaid, sest sellel on korrastatud katus, fassaad ja muudki. Küll on tema sõnul vaja teha sisetöid, ehkki mitte päris nullist.

«See on massiivne maja,» lausus ta. «Hoonealust pinda on üle 300 ruutmeetri. Mis majaga peale hakata, sõltub potentsiaalsest ostjast. Raha kulub sinna kindlasti.»

Kogu müügis oleva kinnistu pindala on 16 206 ruutmeetrit ja sihtotstarve on ühiskondlike ehitiste maa. Muinsuskaitsealuse majaga tuleb kaasa kaks kuuri.

Viljandi vald on koos Pärsti elanikega otsustanud jätkata külamaja arendamist mõisa peahoones.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles