Pärimusmuusika aidas käib üleriigiline võistumängimine

Sakala
Copy
Reedel ja laupäeval astuvad Viljandi pärimusmuusika aidas võistlustulle noored pärimusmuusikud.
Reedel ja laupäeval astuvad Viljandi pärimusmuusika aidas võistlustulle noored pärimusmuusikud. Foto: Silver Tõnisson

Reedel ja laupäeval on pärimusmuusika aidas 11. suur üleriigiline võistumängimine.  Lavale astub 71 noort pärimusmuusikut üle Eesti vanuses 7–18 aastat, et selgitada välja parimad pillimängijad ja kogu võistumängimise grand prix' võitja.

Eesti pärimusmuusika keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Annika Vihman ütles pressiteate vahendusel, et võisteldakse kuues pillirühmas. Lisaks tavapärastele pärimuspillidele, nagu poogenpillid, lõõtsalised, näppepillid, pärimuslikud puhkpillid ning kandled, on avatud klass, sest pärimuslugusid saab suurepäraselt mängida klassikalistel instrumentidel.

Esimest korda astuvad  võistlustulle lauljad, kelle repertuaaris kõlavad regilaul ja uuem rahvalaul. Sel aastal on laulu kategoorias võistlejaid kaks. 

"Konkursil hinnatakse iga esineja traditsiooni tundmist ja individuaalset meisterlikkust," ütles Vihman.  "Osalejatelt oodatakse kaht eriilmelist vabalt valitud eesti pärimusmuusika pillilugu, millest üks peab pärinema esitaja kodukandist."

Esitusi hindab žürii, kuhu kuuluvad Ivo Lille, Lauri Õunapuu, Lee Taul, Cätlin Mägi, Arno Tamm, Juhan Uppin ja Ann Maria Piho. Päeva lõpuks selguvad iga pillirühma parimad ning suure auhinna võitja, kes saab võimaluse esineda Viljandi pärimusmuusika festivalil ja 150 euro suuruse stipendiumi.

Laupäeval koguneb aidas seitse eelvoorust edasi pääsenud pärimusbändi, kes hakkavad omavahel mõõtu võtma kolmandal noorte pärimusbändide päeval. Lõppvõistlusel esitab iga ansambel lühikese kava, mida hindavad publik ja žürii.

"Kohal on ka eelmise aasta võitja ja pärimusbändide konkursilt tuule tiibadesse saanud Duo Ruut, kes annab tasuta kontserdi," märkis Vihman.

Ka pärimusbändide päeval grand prix' saanud noori ootab ees ülesastumine suvisel Viljandi pärimusmuusika festivalil. 

Reedene ja laupäevane kontsert on tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles