Paistu vallavanem Ene Saar ühines sisekriisis sipleva võimuparteiga

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige parema meelega jäänuks Ene Saar parteituks, kuid ta jõudis järelduseni, et sel juhul ei saaks ta enam tulemuslikult ühiskonnaelus kaasa rääkida.
Kõige parema meelega jäänuks Ene Saar parteituks, kuid ta jõudis järelduseni, et sel juhul ei saaks ta enam tulemuslikult ühiskonnaelus kaasa rääkida. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mullu hääbuva Rahvaliiduga hüvasti jätnud Paistu vallavanem Ene Saar ühines sisetülidest pulbitseva Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL).

Vallajuhtimisega paralleelselt Viljandimaa omavalitsuste liitu tüüriv Saar rääkis, et Rahvaliidust astus ta välja juba eelmise aasta kevadel. «Ütlesin toona avalikult, et näen Rahvaliidul tulevikku üksnes siis, kui ta liitub sotsidega. Et seda ei juhtunud, pidasin õigemaks oma teed minna,» meenutas Saar.

Oma sõnul eelistanuks Ene Saar jääda parteituks, kuid pärast poolteise aasta pikkust pausi otsustas ta siiski uue erakonna välja vaadata, sest tema hinnangul on erakondliku kuuluvuseta ühsikonnaelus väga raske tulemuslikult kaasa rääkida.

«Üldiselt olen endiselt Eesti elu ülepolitiseerimise vastu ega taha sattuda parteilistesse mängudesse, kus sõber ei tunne sõpra,» selgitas vallavanem.

Lõpliku valiku tegi Saar Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja IRLi vahel. «Langetasin otsuse IRLi kasuks sellepärast, et tema poliitika on põhinenud suuresti üksikisiku ja perekonna väärtustamisel. Pooldan hädasolijatele õnge, mitte kala ulatamist ja selles osas ühtivad minu vaated selle partei omadega.»

Teisalt rõhutas  Ene Saar, et nii nagu kõik teised erakonnad, on ka IRL langetanud otsuseid, mida ta heaks ei kiida. Ühe näitena tõi ta kodualuse maa maksust vabastamise, mis ei säästa  märkimisväärselt maapiirkonnas elavate perede rahakotti, kuid mõjub pärssivalt omavalitsuste maksutulule.

Eelmisel nädalal Eesti elamislubadega kauplemisest vallandunud IRLi sisemist käärimist ei soostunud Ene Saar pikemalt kommenteerima, öeldes, et tal pole selleks piisavalt detailset infot. Küll aga leidis ta, et tervet erakonda pole õige ühe või kahe inimese tegevuse tõttu automaatselt hukka mõista.

Paistu vald peab praegu Saare eestvõttel Pärsti, Viiratsi ja Saarepeedi vallaga ühinemisläbirääkimisi, mille tulemusena loodetakse 2013. aastal luua Viljandit ümbritsev suur rõngasvald.

Kui see peaks tõepoolest nii minema, korraldatakse ühendomavalitsuse esimesed valimised ringkondades, mis ühtivad praeguste valdade piiridega. Kas ta kandideerib siis IRLi või mõne valimisliidu nimekirjas, Saar öelda ei osanud. «Mõlemad variandid on võimalikud,» lausus ta.

Viimastel vallavolikogu valimistel kandideeris Ene Saar valimisliidu Ühtne Vald nimekirjas ning osutus nagu mitmel varasemalgi korral omavalitsuse kõige populaarsemaks kandidaadiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles