Visa vares jäi paljaks pügatud puule pesitsema

Eget Velleste
, reporter
Copy
Viljandis Tartu tänaval puid kärpides avastas arborist hallvarese pesa, kus olid munad sees. Ta jättis pesa ümber oksatüükaid, et see püsiks.
Viljandis Tartu tänaval puid kärpides avastas arborist hallvarese pesa, kus olid munad sees. Ta jättis pesa ümber oksatüükaid, et see püsiks. Foto: Elmo Riig

Eelmisel nädalal alustati Viljandi linnavalitsuse tellimisel kesklinnas 72 puu laasimist. Töö ajal avastas arborist ühe kärpimist vajava puu otsast hallvarese pesa, milles olid munad. Kuigi looduskaitseseaduse järgi on pesitsevate lindude häirimine ja kahjustamine keelatud, sai puu okstest puhtaks pöetud.

Tööd teinud arborist Kerdi Varm ütles, et pesa lähedalt puid kärpides on oht, et emalind enam sinna ei naase, aga siiski oli vares järgmisel päeval pesal. "Mõtlesin ka okste allesjätmisele, aga mingi kompromiss tuli leida, et vaade linnapildis segama ei hakkaks. Seega jätsin pesa ümber tüükad, et see püsiks," rääkis Varm.

Linnavalitsuse haljastuse ja heakorra spetsialisti Age Alase sõnul enne puude kärpimist linnupesade olemasolu kontrollimas ei käidud. "Me ei vaadanud, sest ei tulnud selle peale, et need seal olla võiksid," tunnistas Alas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles