Juhtkiri: Maripuue

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu
Maret Maripuu Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi sotsiaalministeeriumi haldusala on viimasel aastal raputanud mitu suurt ja väikest skandaali, on minister Maret Maripuu seni neist üsna valutult välja tulnud. Parim näide on uue töölepinguseaduse ettevalmistusprotsessi algus, mil ametiühingutegelaste pahameele sai enda kaela hoopis justiitsminister Rein Lang, kes vastuste andmisega jänni jäänud kolleegile appi tõttas.


Nüüd näib, et Maripuu kohmakas tegutsemine või õigemini tegevusetus on lõpuks ka teda bumerangina tabanud. Mida tund edasi, seda tõenäolisem tundub, et puuetega inimeste pensionide väljamaksmisel tekkinud tõrked lähevad talle maksma ametikoha.



Olgugi et Maripuu väitel on probleemis süüdi sotsiaal­kindlustusameti IT-arendaja ja ministeeriumi IT-juht, langeb vastutus kokkuvõttes ikkagi tema õlule. Ministri asi on nii otseselt kui kaudselt hoolitseda selle eest, et abivajajad neile ettenähtud summa õigel ajal kätte saaksid, olgu ümberkorraldused kui tahes keerulised.



Iseenesest on tavaline, et uusi tehnoloogilisi lahendusi kasutusele võttes kõik ladusalt ei lähe. Iga asi vajab sissetöötamiseks aega ja alati tuleb valmis olla ootamatusteks. Ministeerium ei olnud seda arvesse võtnud ning seadis puuetega inimesed löögi alla.



Kui eelmainitule lisada tuhandete pahameel, mis kaasnes riigi otsusega lõpetada pensionide kojukanne, saame kokku ühe suure tohuvabohu. Olukord, kus riik ei saa hakkama kõige nõrgematele lubatud pisku kättetoimetamisega, on häbiväärne! Seega on loogiline, et opositsiooniparteid nõuavad peaminister Andrus Ansipilt sotsiaalministri lahtilaskmist.



Pealegi on «Eesti Päevalehe» eilsele uudisele tuginedes alust kahtlustada, et Maripuu teadis juba üle-eelmise aasta lõpul süsteemi käivitamisega seotud raskustest, kuid püüdis äsja jätta avalikkusele muljet, nagu oleksid ametnikud teda infosulus hoidnud. Otse öeldes on tegu valetamisega. Kui see paika peab, on tal tõesti paras aeg valitsuskabineti uks väljastpoolt sulgeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles