Mulgi valda sümboliseerib sinivalge "Kauka jumal" (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Hindamiskomisjon pakub võitjaks seda tööd.
Hindamiskomisjon pakub võitjaks seda tööd. Foto: Mulgi vald

Kui Mulgi vallale uut vappi ja lippu otsiv komisjon neljapäeval punktid kokku lõi, selgus, et volikogule esitatakse kinnitamiseks töö "Kauka jumal", mille keskmes on helesinised lilleõied valgel ja helesinisel taustal.

Sümboli valimiseks koostatud hindamiskomisjoni tööd juhtinud volikogu liige Andres Rõigas selgitas, et komisjoni pakutud võidutööd ei saa veel pidada valla uueks sümboliks, sest selle peab mais heaks kiitma volikogu ja seejärel tuleb sellele saada ka riigikantselei heraldikanõukogu heakskiit.

Rõigase seletusel oli konkurents üsna tihe, sest 42 punkti saanud võidutöö kogus vaid kuus punkti enam kui teiseks jäänud töö. "Isikliku arvamusena võin öelda, et keeruline oli valida nii neid, kes pääsesid viie parema sekka, kui ka lõpuks võidutööd," lisas ta.

Mulgi valla vapi ja lipu konkursile tuli kokku 29 tööd 15 autorilt. Rekordina saatis üks autor koguni kuus tööd. Esialgu valiti välja viis tööd, mis jõudsid finaali, aga neist üks jäeti hindamisest kõrvale, sest see ei vastanud heraldikanõukogu hinnangul nõuetele. "Liiga palju värve oli kasutatud," tõi Rõigas välja ühe põhjuse.

HÄÄLED

Lipp ja vapp
Lipp ja vapp Foto: FOTO: Mulgi vald

Finaali jõudis neli tööd, mida hindas kaheksaliikmeline žürii, mis koosnes vallavalitsuse töötajatest ja volikogu liikmetest.
1. "Kauka jumal" – 42 häält
2. "Linaõis" – 36 häält
3. "Kaaruspael" – 31 häält
4. "SLL" – 30 häält
Allikas: Mulgi vallavalitsus

Samas oli just kõrvaldatu töö varjunimega "Parimate soovidega" see, mida esialgu taheti võitjaks valida. Rõigas selgitas, et esmalt oligi vaid üks eksiis, mida volikogule kinnitamiseks pakuti. Seepeale otsustati aga korraldada konkurss ning riigikantseleist tuli tagasiside, et esialgne favoriit ei vasta nõuetele.

See lipp ja vapp olid algselt mõeldud Mulgi valla sümboliteks, kuid need ei vasta heraldika nõuetele.
See lipp ja vapp olid algselt mõeldud Mulgi valla sümboliteks, kuid need ei vasta heraldika nõuetele. Foto: Mulgi Vald

Kes on võidutöö autor, ei tea Rõigase kinnitusel vallavalitsuses ja volikogus veel keegi, sest autorite nimedega ümbrikud püsivad suletuna. Neid ei avata enne, kui volikogu on andnud oma heakskiidu ning riigikantselei kinnituse.

Mulgi vald tekkis viimaste kohalike valimiste järel, kui liitusid Abja, Karksi ja Halliste vald ning Mõisaküla linn.

Lipp ja vapp
Lipp ja vapp Foto: Mulgi Vald
Mulgi kaaruspael
Mulgi kaaruspael Foto: Mulgi Vald
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles