Jahedaks pööranud ilm annab talverõõmudeks lootust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Jäähalli juhatuse liige Aivar Talvet ootab uisusõpru Männimäele avasõitu tegema ülehomme.
Viljandi Jäähalli juhatuse liige Aivar Talvet ootab uisusõpru Männimäele avasõitu tegema ülehomme. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pika sooja sügise järel pisut talvisema oleku võtnud ilma kasutab uisuväljaku avamiseks ära Viljandi Jäähall, suusarõõmudega aga tuleb oodata.

Sihtasutuse Viljandi Jäähall juhatuse liige Aivar Talvet ütles, et reedel tuuakse kohale riietumissoojakud ja jääväljak on huvilistele plaanis avada laupäeval kell 11.

«Läinud nädalavahetusel panime kompressorid tööle ja hakkasime väljaku betoonpõhja külmutama,» lausus ta. «Esmaspäeval alustasime esimese jääkihiga. Kokku tuleb jää paksus sentimeeter-poolteist — seda on kõige optimaalsem hoida ja hooldada.»

Hokimeeskonna mängijad panid eile õhtul kohale piirdeklaasid, mis olid metallivaraste suvise rüüsteretke järel terveks jäänud, ülejäänud klaasid jõuavad kohale nädala pärast. Uisud on laenutamiseks olemas varasemaist aastaist.

Viimasel paaril aastal algas jääväljaku hooaeg novembri teisel poolel, kuigi näiteks tunamullu tõusis õhutemperatuur seejärel kaheksa-üheksa plusskraadini ning vaid läbi raskuste õnnestus väljakut uue külmani avatuna hoida.

Talvet selgitas, et kõige parem on uisujääd teha miinus­kraadidega ja kurta ei saa ka nullkraadi üle, kuid viiest soojapügalast alates läheks uisujää tegemine ja jääplatsi hoidmine märksa kulukamaks.

Eelmisel hooajal pandi jäähallis kirja 5800 käimiskorda, üle-eelmisel hooajal oli neid 8000.

Huntaugu nõlval tegutsev lumepark hakkab sel talvel tavapäraselt tööle, kuid nagu ütles mittetulundusühingu Viljandi Lumepark juhatuse liige Mart Kaas, on ilm lume valmistamiseks liiga soe.

Tema sõnul peaks õhutemperatuur pidevalt vähemalt viis pügalat alla nulli jääma, siis oleks mõttekas lumekahurid tööle panna.

Kaas märkis, et algavaks hooajaks on lumepargi käsutuses energiasäästlikud torukahurid. Kui varem tehti lund turbiinkahuritega, mille elektrikulu tunnis oli 35 kilovatti, siis uued kahurid tarbivad sama ajaga vaid neli kilovatti.

Suusasõpradele, kel omi suuski ei ole või kes ei taha neid kaugemalt kaasa vedada, pakub lumepark Kaasi kinnitust mööda murdmaasuuskade laenamise võimalust. Oma suuski saab lasta spetsialistil kohapeal hooldada. Nagu varemgi, laenutatakse lisaks lumerõngastele ehk -tuubidele lumelaudu ja slaalomisuuski.

Holstre-Polli tervisekeskuses ei hakata juhataja Rain Kuresoo sõnul tehislund valmistama enne, kui õhutemperatuur on püsivalt langenud alla viie miinuskraadi. «Praegu meil veel talisporti teha ei saa,» tõdes ta.

Ka siis, kui soovitud külm on kätte jõudnud, tahab maakonna suurim suusakeskus lund teha nii, et seda tuleks kulude kokkuhoiuks võimalikult vähe radadele laiali vedada. Sel moel saaks keskuse staadionile rajada mõnesajameetrise ringi.

Et spordikeskuse tulud on eelmise aastaga võrreldes veelgi kokku kuivanud, pole võimatu, et algaval talvel jääbki tehislumi tegemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles