Sadakond õpetajat on esimese süsti saanud

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajatele mõeldud tasuta vaktsiinidoosid on jõudnud Viljandi haiglasse ning kolme päevaga on jõutud süstida 89 pedagoogi. Vaja oleks jõuda vähemalt 345 süstimiseni.
Õpetajatele mõeldud tasuta vaktsiinidoosid on jõudnud Viljandi haiglasse ning kolme päevaga on jõutud süstida 89 pedagoogi. Vaja oleks jõuda vähemalt 345 süstimiseni. Foto: Priit Simson / Postimees

Kolme päevaga on Viljandi haigla nakkustõrje arst kollatõve vastu vaktsineerinud 89 maakonna õpetajat ning enamik neist on süsti saanud oma töökohal.

Kui eelmine nädal lõppes õpetajatele tasuta vaktsiini välja rääkinud maavalitsuse ja vaktsineerimist korraldava haigla vaidlusega, kuidas ja kus peaks süstimine aset leidma, siis sel nädalal on arst vaktsineerinud nii haiglas kui koolides.

Esimesel päeval süstis nakkustõrje arst Ruth Männik haiglas 32 pedagoogi. Teisel päeval sõitis ta lõuna ajal Põhja-Viljandimaale ning jõudis kuue tunniga käia neljas koolis ja vaktsineerida 41 õpetajat.

Eile oli arstil lühem tööpäev: ta süstis Holstre ja Paistu koolis 16 pedagoogi. «Väga korralikult tullakse vaktsineerima,» tunnustas Männik õpetajaid.

Arst jõuab paljudesse koolidesse

Viljandi maavanem Lembit Kruuse jõudis nädala algul tervise- ja ravimiametiga kokkuleppele, et Viljandi haigla apteek tohib anda haiglasse saadetud vaktsiinidoose ka perearstidele. «See tähendab, et kõikvõimalikud personaalsed lahendused on nüüd võimalikud,» lisas Kruuse.

Eelmisel nädalal selgitas haigla juht Ülle Lumi «Sakala» vahendusel, et õpetajaid tuleks üldjuhul vaktsineerida haiglas, sest eriarsti tööaeg on liiga kallis selleks, et lubada tal mööda maakonda ringi sõita.

Maavanem Lembit Kruuse arvas aga, et võimalikult suur osa vaktsiinist tuleks koos süstijaga viia just koolidesse, et õpetajad ei peaks maakonna kaugematest nurkadest linnaäärsesse haiglasse sõitma. Paraku ei leidnud maavalitsus selleks eelmisel nädalal arsti.

Sel nädalal on selgeks saanud, et haigla nakkustõrje arst jõuab läbi käia palju rohkem koole, kui reedel arvati. Haigla kommunikatsioonijuhi Krista Valdvee sõnul lepib haigla nakkustõrje kabinet ise koolidega kokku, kuhu arst sõidab.

«Tundub, et praegu on seis 50:50,» vastas Valdvee küsimusele, kas pigem tulevad õpetajad süsti saamiseks haiglasse või läheb arst kooli.

Soovijaid on doosidest enam

Karksi-Nuias asuva Kitzbergi gümnaasiumi direktor Jaak Israel teadis, et teisipäeval jõuab arst vaktsiinidega tema kooli. Israel ise end vaktsineerida lasta ei kavatse, kuid kuus pedagoogi on selleks soovi avaldanud.

Koolijuhi teada ei ole eelmisel nädalal tekkinud segadus õpetajate huvi süstimise vastu kahandanud ega kasvatanud.

«Küsimus polnud selles, kas minna haiglasse või mitte, vaid selles, kas sooviti vaktsineerimist,» sõnas ta.

Et Kitzbergi koolis pole direktori andmetel keegi kollatõppe jäänud, on ka huvi süstimise vastu väike.

Viljandi maavalitsus jõudis ühe ravimifirmaga kokkuleppele, et A- või AB-hepatiidi vaktsiini antakse 345 õpetaja tarbeks. Kõik nad saavad süsti, mis annab haiguse vastu esmase kaitse. Juhul kui õpetaja soovib haiguse vastu pikaaegset kaitset, tuleb tal poole aasta pärast üks doos endal osta.

Maavanema andmetel on praegu vaktsineerida soovijaid 380. «Kui mõni eespool loobub, on järjekorras kohe uus soovija,» lausus ta.

Seda, kuidas vaktsineerimine kulgeb, arutavad haigla, maavalitsus ja terviseamet esmaspäeval.

Nädala ajaga on Viljandimaal kollatõbi levinud tavapärases rütmis, mis tähendab, et iga päev diagnoositakse keskmiselt üks haigestumine. Kokku on tänavu kollatõbe põdenud üle saja inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles