Plaatija Lilli Sepp tegi poistele silmad ette

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi ühendatud kutsekeskkooli puit- ja kiviehitiste restauraatori eriala teise kursuse õpilane Lilli Sepp on praegu praktikal ja aitab ühes eramajas remonti teha, muu hulgas tuleb liivapabergi kätte haarata ja vana ust lihvides sellele uus elu anda.
Viljandi ühendatud kutsekeskkooli puit- ja kiviehitiste restauraatori eriala teise kursuse õpilane Lilli Sepp on praegu praktikal ja aitab ühes eramajas remonti teha, muu hulgas tuleb liivapabergi kätte haarata ja vana ust lihvides sellele uus elu anda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpilane Lilli Sepp plaatis pealinnas võistu tosina noormehega ja noppis tubli tööga kolmanda koha.

«Ma ei tundnud küll, et oleks mingi eelis olnud sellepärast, et olen tüdruk,» meenutas Lilli Sepp muheldes reede õhtul lõppenud kahepäevast võistlust «Noor meister».

Teisel kursusel puit- ja kiviehitiste restauraatoriks õppiv neiu ei ole ka varem kohanud suhtumist, et mida naine ehitusest ikka teab. «Siseviimistlus on lai ala ja minu meelest sobib see naistele hästi. Meil on kursusel päris palju tüdrukuid,» lisas ta.

Täpne töö

Võistlusel oli ülesandeks plaatida trepp ja selle tagant seina. Ette antud jooniste järgi tuli lõigata plaatidele muster. Kõigepealt pidi ettevalmistatud pinna kruntima ning siis plaatima ja vuukima, aga Lilli Sepp mitme teise kõrval ajapuuduse tõttu selleni ei jõudnud.

«Eks töökiirust tule veel õppida. Soovitati teha omas tempos, sest kui teed rahulikult, läheb hästi. Teisel päeval, kui närvi oli vähem, läkski paremini,» analüüsis ta. «Mina olen tulemusega väga rahul, aga täpsem oleks võinud ikka olla.»

Võistlusele oli Lilli Sepal soovitanud minna õpetaja ning pärast mõningast kõhklemist jäi neiu nõusse. Ta oli varemgi võistelnud: mullu sai ta «Jõulukellul» kortsnapitsi ladumise eest 6.-7. koha.

Juhendaja, ehituse erialade kutseõpetaja Kait Aidnik nimetas oma õpilast kohusetundlikuks ja korrektseks.

«Lilli on rahulik ega tee üleliigseid liigutusi. Püsivus ja täpsus on plaatija elukutse juures tähtsad omadused. Peab olema head närvi, et käsi ei väärataks,» rääkis Aidnik. «Töö täpsuse eest sai Lilli võistlustel maksimumpunktid.»

Kuigi Viljandi kutsekeskkooli ehitusviimistluserialade õppuritest on Aidniku ütlemist mööda peaaegu pooled neiud, astuvad võistlustel enamasti üles vaid noormehed. «Seekordki oli 12 võistleja hulgas Lilli ainus neiu,» täpsustas õpetaja.

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ehitusosakonna sekretäri Kristel Liivaste andmetel õpib ehituse erialadel 54 neiut, neist kuus üldehituse erialal, 28 ehitusviimistluse erialal, 15 puit- ja kiviehitiste restauraatori erialal ja viis mööblirestauraatori erialal.

Saaremaalt pärit Lilli Sepp teadis, et tahab edasi õppida kutsekoolis. Neiu isa tegeleb muinsuskaitse ja restaureerimisega ning seepärast paistis kõnealune eriala tallegi köitev, samuti huvitab teda ajalugu. Kui neiu otsis koole, kus seda eriala õpetatakse, valis ta välja Vana-Võidu, sest pealinn teda ei tõmmanud.

«Koju just väga tihti ei jõua sõita, aga pole hullu,» on ta rahul. «Valitud eriala meeldib mulle väga, see on huvitav ja praktiline.»

Kodus on neiu isa tegemisi jälgides üht-teist kõrva taha pannud. Talle pakub huvi puit, näiteks vanade uste, akende ja muude detailidega tegelemine.

Praegu on Lilli Sepp praktikal ning aitab teha siseviimistlustöid ühes Viljandi äärelinna eramajas.

Hüppelaud Euroopasse

Kolmandat korda peetud võistlus «Noor meister» leidis aset infomessi «Teeviit» ajal. Seal võttis mõõtu 145 võistlejat 12 alal. Peale plaatijate võistlesid rätsepad, viimistlejad, infotehnoloogid, juuksurid, maastikuehitajad, mehhatroonikud, puhastusteenindajad, elektrikud, elektroonikud, floristid ja graafilised disainerid.

Viljandi ühendatud kutsekeskkoolist osales «Noorel meistril» maalrite arvestuses ehitusviimistleja suuna kolmanda kursuse õpilane Anneli Kiisler. Tema juhendaja on Kait Aidnik. Infotehnoloogidele pakkusid konkurentsi arvutiteeninduse kolmanda aasta õppur Tanel Peep ja neljandalt kursuselt Allan Kipper, kelle juhendaja on Ott Kukk.

Kutseõppeasutustest kogus kõige rohkem kuldmedaleid Tallinna tööstushariduskeskus.

Hästi esinesid ka Tallinna polütehnikumi, Tallinna ehituskooli, Tartu kutsehariduskeskuse ja Räpina aianduskooli õpilased, kes pälvisid mitu medalit.
Kodumaised kutsemeistrivõistlused on noortele hüppelauaks rahvusvahelistele võistlustele. Ka «Noore meistri» mõne eriala paremad pääsevad üleeuroopalisele kutsevõistlusele «EuroSkills», mis leiab aset järgmise aasta sügisel Belgias Spas.

ARVAMUS

REIN KALDA,
Viljandi kutsekeskkooli ehitusosakonna juht

Lilli Sepp sai võistlustel tublisti hakkama ja võttes arvesse, et ta oli seal ainus neiu, on see kolmas koht kõva sõna! Samuti esines «Noorel meistril» hästi Anneli Kiisler. Tunnen nende üle uhkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles