Luksuspood elavdab lillekaubandust

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müüja Ivi Ilvese meelest peab lillepood ajaga kaasas käima ning pakkuma klientidele kogu aeg uusi ideid ja tooteid.
Müüja Ivi Ilvese meelest peab lillepood ajaga kaasas käima ning pakkuma klientidele kogu aeg uusi ideid ja tooteid. Foto: Elmo Riig / Sakala

«See on imeilus kauplus: kui hommikuti autoga mööda sõidan, jääb kael vaatamisest kangeks. Ühel päeval ma veel oma masinaga kõksu teen,» ütleb vaimustunud viljandlanna paar nädalat tagasi Lossi tänaval avatud lilleäri kohta.

Niisuguseid hinnanguid olen Jardini lillepoe kohta kuulnud teisigi. Kiidetakse pilkupüüdvat ja õdusat sisekujundust, rikkalikku kaubavalikut ja asjatundlikke müüjaid.

«Väga maitsekas pood,» kommenteeris pärimusmuusika keskuse juht Ando Kiviberg, keda läinud nädalal kaupluses kohtasin. Kiviberg oli poes esimest korda ja asja pärast. Nimelt ostis ta sealt sünnipäevaõied Sofia Joonsile.

Müüjad on tippfloristid

«See on eksklusiivne lillepood, nii uhket ei ole Viljandis seni nähtud. Kindlasti leiab ta linnas oma koha,» usub konkurent, kaubamaja taga kaarhallis asuva lillepoe Jorjen omanik Enn Paas. Ta rõhutab, et äsja avatud paiga müüjad on Viljandi tippfloristid.

Ivi Ilves ja Kaili Kasak on õppinud mitme Eesti tippfloristi juures.

«Mina olen lillendusega tegelenud 17 aastat,» tõdeb Ilves, Räpina aianduskooli haridusega ja aastaid Viljandi Floreasis ametis olnud naine. Ta on ka nõustanud Viljandimaa elanikke aedade loomisel, just tema soovituste järgi on kujundatud Aivar ja Merit Berzini Karula järve ääres asuva maja ümbrus.

Viljandi Jardini lillepoes pakutakse suures valikus lõikelilli, toataimi ja keraamikat. Nipet-näpet on muudki, näiteks postamente ja küünlajalgu. Soovijatele ollakse valmis tegema pulma- ja matuseseadeid ning laenama tähtsündmusteks toalilli. Poes on rohkelt ruumi, mistõttu on seal Ivi Ilvese sõnutsi lihtne seadeid valmistada.

«Meilt on võimalik tellida ka neid lilli, mida on mujal müügil nähtud, aga meil parasjagu ei ole,» räägib ta.

Poes võib silmata mitmesuguseid õitsvaid potililli. Kõige suurem valik on orhideesid. «Just neid meilt ka kõige rohkem ostetakse,» tõdeb müüja, lisades, et lõikelilledest on nõutuimad roosid.

Jään pikemalt uudistama üht poolemeetrist okasvormi. Selgub, et tegemist on araukaaria ehk toakuusega. «Meie tingimustes kasvab ta vaid toas, aga Saksamaal edeneb kenasti ka õues, kasvades mitmemeetriseks puuks,» teab Kaili Kasak. «Üks proua käis siinset kuuske vaatamas. Tahtis suuremat — tellime talle.»

Trende tutvustav salong

Kui Enn Paasi arvates ei ole poe asukoht vanalinnas kõige parem, siis Ivi Ilves on vastupidisel seisukohal. «Läheduses on palju büroosid ja poode ning ka elumaju. Usun, et meil on väga hea asukoht,» lausub ta.
«Viljandi on üsna väike ja vahemaad lühikesed, loodame, et meid leiavad kliendid, kes väärtustavad kvaliteetset kaupa ja asjatundlikku teenindust. Lilleost on ju enamasti pidulik sündmus,» ütleb Ilves.

Hubases lillepoes on klientidele mugav ja imposantne iste, mille kohal seinal troonivad suur peegel ja kaunis pilt. «See ei ole ainult
lillekauplus, vaid salong — sisustustrendide pood,» lausub Ilves. Ta ütleb, et nii kaua kui müüjad valmistavad kimpe, saavad inimesed sirvida floristikaajakirju. «Meie juures võib aja maha võtta, istuda ja mõtteid koondada. Anname meeleldi nõu ja pakume ideid, kuidas hooldada toataimi või oma kätega midagi valmis teha.»

Ivi Ilves lisab, et kui leidub soovijaid, on nad nõus poes õpitubasid tegema. Näiteks jõulude või sõbrapäeva eel.

Müüja nendib, et nad üritavad oma kaupluses rahvast harida. «Meie eesmärk on hoida viljandlasi kursis lillemaailma trendidega — lillemoega. Lilleseade on kunst. Tahame viia inimesteni teadmise, et möödas on aeg, kui morsikannu või kolmeliitrisse purki pandi viis nelki ja arvati, et see ongi lilleseade.»

«Usun, et värske pood elavdab siinset lillekaubandust. Viljandisse ei ole tükk aega ühtki lillepoodi juurde tulnud. See, et Jardini Lilled vanalinna tuli, on tore,» arvab turu lähistel asuva Marcuse lillepoe omanik Aare Kallis. «Mida rohkem lilled inimestele jalgu jäävad, seda rohkem teadvustatakse, et neid tasub koju osta ja kinkida.»

Enn Paasi meelest tihendab uus kauplus Viljandi lillepoodide konkurentsi. Ta nendib, et tõenäoliselt saavad selle püsiklientideks rikkamad ostjad ja potilillede soovijad.

Kaup tuleb välismaalt

Samuti lilleäri pidav osaühingu Viljandi Piko juhataja Vello Pille nendib, et ostjatele on uue poe tulek kahtlemata positiivne. Ta arvab, et tema pood suudab uue äriga konkureerida. «Mina saan põhitulu, müües lõikelilli, mida ise kasvatan. Enamjaolt pakun enda tulpe, nartsisse ja roose. Jardin impordib oma kauba.»

Ivi Ilvese ütlemist mööda imporditakse vaid lilli, mida Eestist ei saa. «Müüme kõigi suuremate Eesti kasvatajate lilli. Ka Jardini aianduskeskuses kasvatatakse lõikelilli ja potitaimi. Sõbrapäevaks ja naistepäevaks sirgub seal ligikaudu 150 000 tulpi ja nartsissi.»

Suur osa kaupa tuleb siiski Hollandist ja Taanist. «See tagab meile stabiilsema varustatuse ja saame kogu aeg pakkuda tippkvaliteediga kaupa,» rõhutab Ilves.

Tema arvates jätkub linnas ruumi kõigile.

Ta avaldab lootust, et Jardini pood muutub ajaga vaid paremaks. «Nagu ükski uus kodu ei ole kohe päris valmis, nii on ka meie kauplusega. Loodame, et see muutub iga nädala ja kuuga kodusemaks ja armsamaks nii meile endale kui Viljandi inimestele.»

FIRMA

Jardini Lilled on kõikjal Eestis tegutsev firma, millel on hulgiladu, aianduskeskus ja lillepoodide kett.
• Eesti suuremates linnades on neil 16 lillepoodi. Enamik on kaubanduskeskustes, vaid Viljandis loodu asub omaette.
Allikas: «Sakala»

ARVAMUS

VELLO PILLE,
konkurent

Olen 22 aastat lillepoodi pidanud. Kauplusi on tulnud ja läinud. Paljud poed on esialgu uhked ja ilusad ning tehakse soodsaid pakkumisi, aga hiljem käib kvaliteet alla ja uksed suletakse. Eks aeg näita, kuidas Jardini Lilled siin läbi lööb.
Viljandis on lillepoode pigem liiga palju. Olen rääkinud hollandlastega ning nemad ütlevad, et seal on nii suures linnas kaks lillepoodi, üks müüb lõike- ja teine potililli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles