Kuidas ma Tartus teadust avastasin

, teadmishimuline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa veekeskuses on väga mitmeid atraktsioone, mis pakuvad lustimisrõõmu ja tarkusi nii suurtele kui väikestele.
Ahhaa veekeskuses on väga mitmeid atraktsioone, mis pakuvad lustimisrõõmu ja tarkusi nii suurtele kui väikestele. Foto: Aivar Kaljusaar

Mõne aasta eest alustati Tartus Emajõe kaldal Ahhaa teaduskeskuse ehitamist ning tänavu kevadel avas see uksed kõigile huvilistele. Olin varem käinud vaatamas teaduskeskuse väljapanekuid Lõunakeskuses ja Vanemuises ning ootasin seda päeva põnevusega.

Kohe kui uue maja välisuksed selja taga sulguvad, avastab tulija end justkui hiiglaste maailmast: tema ees seisavad ülisuured laud, tool ning tassid ja taldrikud. Väljapanek viib meid tagasi lapsepõlve, sest just sellisena paistab väikesele lapsele täiskasvanute maailm.

Sealt tagasi tänapäeva juhatab aga puutetundliku ekraaniga majajuht, mis aitab kerge vaevaga leida üles tee ühe või teise atraktsiooni juurde. Mina seda ei kasutanud, sest tahtsin läbi käia terve maja.

Värvide segamine

Esimeses toas jääb silma hulk lapsi, kes tulistavad ekraanile värve ja siis segavad neid omavahel. Tegemist on virtuaalvärvidega. Saadud kujutisi on võimalik salvestada ja endale elektronkirjaga koju saata.

Järgmine atraktsioon meenutab tsirkusest tuntud mustkunstitrikki: inimene hoiab käte abil palli õhus ise seda puudutamata. Lähemal vaatlusel selgub ka põhjus, miks pall õhus seisab. Tegemist on alt tuleva kiire õhuvooluga ja sellest tingitud õhurõhu erinevusega, mis hoiab palli nii õhus kui kindla koha peal.

Edasi liikudes leian nelja atraktsiooniga nurgakese, mis on eelkõige mõeldud poisslastele ja meestele, aga miks ka mitte õrnema soo esindajatele. Esimeses atraktsioonis saab panna proovile oma sõiduoskuse. Samas kõrval on nii auto tagasild kui käigukast, aga muidugi pole need kinnised, vaid läbipaistvate seintega. Tagasilda ja käigukasti ringi ajades saab teada nende tööpõhimõtte.

Kuidas sünnib tibu

Mitmesugust tarkust pakub ka loodus- ja veemaailm. Saan proovida, kuidas tekivad mullid vees ning kuidas käitub vesi, kui panna see nõus pöörlema ja siis nõu kinni peatada. Huviliste käsutuses on hiiglaslik bassein, mille ääres on mitmesugused atraktsioonid vee võimaluste ärakasutamiseks. Nii suurtel kui väikestel on, mida proovida. Veemaailmast ei puudu ka suur akvaarium, milles ujuvad kirevad kalad ja  kasvavad korallid. Leidub ka eksootilisemaid elanikke, keda alati ei pruugi siiski  kohata. Minul õnnestus näha merisiilikut kogu hiilguses.

Loodusmaailma põnevate väljapanekute seast võiks esile tuua sipelgapesa ja tibula. Esimeses neist näeb läbi kupli sipelgate igapäevategemisi, tibulas aga seda, kuidas munast koorub tibu. Küsimusele, kumb oli enne, kas muna või kana, seal siiski vastust ei saa. Küll aga on hea õnne korral võimalik näha hetke, kui tibu munast koorub, ja seejärel vaadata, kui kiiresti ta kosub, sest kõrvalolevas osas on eelmised koorunud tibud.

Rattaga lae all

Teine korrus on mõeldud tutvumiseks inimese sisemusega. Seal on eri värvi kookonid, mis märgivad eri tasandeid. Algab see füüsilise ja lõpeb vaimse tasandiga.

Liikudes veel korrus kõrgemale, jõuan päris lae alla. Seal võib proovida jalgrattaga sõitmist. Jah, te lugesite õigesti. Lae alla on tõmmatud tross, mida mööda saab jalgrattaga sõita. Ümberkukkumist pole vaja karta. Kui ratas kaldub, hakkab kohe tööle vastukaal ja see taastab normaalse olukorra.

Samuti on seal võimalik valmistuda kosmoselennuks. Eestlasest astronaudi estronaudi treeninguseadmel võib igaüks proovida, kas ta on selleks katsumuseks valmis.

Munas näeb kosmost

Juba Ahhaa keskuse hoonele lähenedes paistab kaugelt silma suur hõbedane kera. Kindlasti tekib paljudel küsimus, kas ka sinna sisse pääseb. Pääseb. Munas asub planetaarium. Kahekümneminutilise seansi ajal saab teada, kuidas paistab Maa kosmosest ja mida võiks selgetel talveõhtutel taevas näha, kui linnavalgus ei segaks. Olgu öeldud, et see kõik kuvatakse vaatajate ümber kõige täherikkama projektoriga maailmas.

Ring majale peale tehtud, tulen taas alla. Kõige selle läbikäimiseks ei tohiks kindlat aega planeerima hakata, sest siis võib midagi nägemata jääda. Minul kulus kolm tundi ja kui te arvate, et ma nimetasin siin kõike, mida maja endas peidab, siis eksite.

Siin ei olnud juttu teekonnast maakera sisemusse ega august Austraaliasse, peegellabürindist ning paljust muust. Seda põhjusel, et midagi peaks ka igaühel endal avastada jääma. Samuti ei olnud sel hetkel veel avatud teaduskeskuse näitusesaalis olev uhiuus väljapanek.

Kohe jõuab kätte talvine koolivaheaeg ning miks mitte võtta ette külastus Ahhaa keskusesse terve perega. Päev on meeldivalt sisustatud. Tähele tuleks panna vaid seda, et planetaariumi etendustele mahub piiratud arv vaatajaid, sest ruum ei ole suur. Kui teil on kindel plaan sinna minna, on kasulik aeg broneerida, sest etteteatamata sisseastujatele vabu kohti sama hästi kui pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles