Ahelreaktsioonimasinate festival tuleb suvel (1)

Margus Haav
, reporter
Copy
Peep Tobreluts dirigeerib omavahel ühendatud ahelreaktsioonimasinaid, mis enne lõppülesande täitmist teevad suure hulga doominoefektilaadselt seotud operatsioone.
Peep Tobreluts dirigeerib omavahel ühendatud ahelreaktsioonimasinaid, mis enne lõppülesande täitmist teevad suure hulga doominoefektilaadselt seotud operatsioone. Foto: Elmo Riig

Aparaati sisenev kuul saab rambilt kiirenduse ja lööb stardilülitit. Lüliti tõmbab puust autol ­splindi eest ja see hakkab kaldteel liikuma. Auto tabab nööri, mis vabastab lukustusest plokisüsteemi. Plokid vahetavad tasapisi oma asukohad ja langev plokk vajutab nööri, mis tõstab loksuplaadil oleval kuulil klotsi eest. Kuul liigub plaadil ja suundub masinast välja järgmise poole.

Nii töötab ahelreaktsioonimasin, mille valmistasid Viljandi Kesklinna kooli poisid õpetaja Mait Sinimaa juhendamisel. Ühtlasi oli see üks neljast sedasorti masinast, mis oli välja pandud kultuuriakadeemia lahtiste uste päeva ajal Vilma majas ning oli mõeldud sissejuhatusena ahelreaktsioonimasinate festivalile, mida peetakse samas paigas juuni hakul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles