Riik korvab kiskjate tehtud kahju

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik looduskaitsekeskus on Viljandimaalt esitatud viie avalduse põhjal hüvitanud kahel aastal huntide, karude ja ilveste tekitatud kahju.
Riiklik looduskaitsekeskus on Viljandimaalt esitatud viie avalduse põhjal hüvitanud kahel aastal huntide, karude ja ilveste tekitatud kahju. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riiklik looduskaitsekeskus on Viljandimaalt esitatud viie avalduse põhjal maksnud 30 300 krooni, et hüvitada kahel aastal huntide, karude ja ilveste tekitatud kahju.


Riikliku looduskaitsekeskuse liigikaitse peaspetsialist Ivar Ojaste ütles, et suurem osa kahjuhüvitise summast läheb huntide pahategude katteks. Viljandimaal küsisid kaks Suure-Jaani ja Karksi valla loomapidajat hüvitist tosina 2007. aastal murtud lamba eest ning said kokku 21 000 krooni.



Halliste valla elanik sai 3500 krooni hüvitist kolme noore lamba eest, kelle oli mullu sügisel murdnud ilves.



Ülemöödunud aastal tegid paksu pahandust ka karud. Kahes Viljandimaa mesilas rüüstasid nad kaheksa taru. Kahjusummaks hinnati 5800 krooni ning seegi hüvitis on välja makstud.



«Esialgsete andmete põhjal murdsid hundid kahe aasta jooksul Eestis ligi viissada lammast,» lausus Ojaste.



Poolesajale taotlejale anti 760 000 krooni. Karud tegid 243 tarule kahju 456 000 krooni ulatuses ning ilveste murtud seitsme lamba eest maksti 8000 krooni.



Kiskjate tekitatud kahju puhul on kannatanu omavastutus aastas 1000 krooni ja see summa arvatakse väljamakstavast hüvitisest maha.



Üldse maksab riik tagasiulatuvalt üle-eelmise aasta aprillist põllumeestele, mesinikele ja kalakasvatajatele hüvitisena välja üle 1,7 miljoni krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles