Ugalas avati fotonäitus metsavendadest

Sakala
Copy
Ugalas avati fotonäitus "Kes sa oled, metsavend?!"
Ugalas avati fotonäitus "Kes sa oled, metsavend?!" Foto: Heigo Teder

Laupäeval Ugala teatris esietenduv põnevusdraama „Etturid“ räägib Soome mundris meeste metsavendadeks hakkamisest ja nende elutraagikast aastatel 1944–1950. Kolmapäevast on Ugala kammersaalis kõigile huvilistele avatud fotonäitus, mis aitab lavastuse temaatikaga tutvuda.

Näituse autor on hinnatud ajaloolane Martin Andreller, kellega „Etturite“ näitetrupp prooviperioodil kohtus ning käis Põrgupõhja metsapunkris, et veelgi paremini mõista metsavendluse tausta.

Ajaloolane Martin Andreller on uurinud metsavendlust viimase kümne aasta jooksul, mil ta töötas okupatsioonide muuseumis. 2017. aasta kevadel osales Andreller harrastusfotograafina Eesti kunstiakadeemia korraldatud kursusel, mille käigus sündis fotoseeria „Kes sa oled, metsavend?!“.

Ugala teatri turunduse ja avalike suhete juht Mari Nurk ütles, näituse eesmärk on panna vaataja mõtisklema inimeseks olemise ja jäämise üle. "Mõtisklema, miks sünnivad keerulistel aegadel erinevad otsused ja kuidas need mõjutavad meie elu. Panna mõtlema selle üle, kes olid need metsades liikunud müütilised, justkui näota inimesed."

Metsavennad tahtsid kaitsta iseennast ja oma perekondasid võõrvõimu vägivalla eest ja taastada Eesti riikliku iseseisvuse. Metsavennad ei uskunud, et okupatsioon jääb kestma. Pärast teise maailmasõja lõppu loodeti 1941. aastal lääneriikide ja Nõukogude Liidu vahel sõlmitud Atlandi Hartale, milles oli sõnastatud rahvaste õigus valida endale ise riigikord ning taastada ennesõjaaegsed riigipiirid. Kuni poliitilise olukorra selginemiseni pidid metsavennad keerulistes tingimustes ellu jääma ja olema valmis relvastatud võitluseks vabaduse eest. Samasugune vastupanu toimus ka teistes Nõukogude võimusfääri sattunud Ida-Euroopa riikides.

Näitus Ugala kammersaalis jääb avatuks mai lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles