Jakobsoni kooli kosmosering lennutab seemned stratosfääri

Alice Lokk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni koolis alustas tegutsemist kosmosering, kuhu kuuluvad VI–VIII klassi õpilased.
Jakobsoni koolis alustas tegutsemist kosmosering, kuhu kuuluvad VI–VIII klassi õpilased. Foto: Erakogu

Viljandi Jakobsoni koolis hakkas tööle kosmosering Stratosbio, milles osalevatel õpilasetel on plaanis saata õhupall stratosfääri, mõõta lennu ajal kosmilist kiirgust ja hiljem selle mõju erinevate taimede seemnetele.

Juhendaja Laido Valdvee sõnutsi algas töö juba detsembris. Jakobsoni kooli kosmoseringi kavatseb teha stratosfääri kaks lendu ning uurida, kuidas mõjub kosmiline kiirgus taimede seemnetele ja nende idanemisele.Täpsemalt plaanitakse 30 kilomeetri kõrgusele saata taimeseemned ja hiljem panna need kõrvuti kasvama seemnetega, mis kosmoses ei käinud. Seejärel saab uurida, kas ja millist mõju avaldab kosmiline kiirgus seemnetele.

Valdvee sõnutsi on töö hõlbustamiseks loodud töörühmad. "Iga rühm tegeleb kindla valdkonnaga, milleks on sondi ehitamine, pardaarvuti programmeerimine, katse ettevalmistamine ja läbiviimine ning lennu planeerimine." Ta lisas, et tähelepanu tuleb pöörata ka kommunikatsioonile, et rühmadevaheline töö ja suhtlus toimiksid.

"Õpilastel on siht silme ees ning nad on entusiastlikud ja motiveeritud, et sond kosmosesse viia. Rõõmu pakuvad omavaheline koostöö ja ootuselevus," ütles Laido Valdvee.

Ringis osaleb 15–20 õpilast, kes on jagunenud erinevate ülesannetega tiimidesse. Kohtuma hakatakse kord nädalas. Osavõtjad on VI–VIII klassi õpilased.

Kosmoseprojekt on osa üle-eestilisest kosmosekoolide projektist, mida veab Väätsa põhikool. Kosmosekoolide võrgustiku õpilased saavad kokku 26. mail kosmosekoolide festivalil ning sinna on oodatud ka kõik teised teadushuvilised. Toimuvad nii noorematele kui vanematele mõeldud meisterdamise töötoad, erinevad demonstratsioonid ja esinemised ning korraldatakse kolm stratosfääri starti. Lendude käigus saadetakse heeliumiga täidetud pall kõrgematesse atmosfääri kihtidesse, et saada andmeid seal valitsevate tingimuste kohta, seirata maad ning katsetada aparaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles