Anu Raua uusim vaip saadab akadeemikuid viimsele teele

Margus Haav
, reporter
Copy
Tekstiilikunstnik Anu Raua uus vaip "Taevatee".
Tekstiilikunstnik Anu Raua uus vaip "Taevatee". Foto: Elmo Riig

Tekstiilikunstnik Anu Raua uus vaip "Taevatee" valmis teaduste akadeemia tellimusel ning sellel on väga kindel kasutusaeg ja -koht.

"Kui mõni akadeemik lahkub siit ilmast, siis on see vaip mõeldud ühte konkreetsesse paika teaduste akadeemias. Ruumi, kus ka on tumedad kaminad," rääkis Raud. "Kõik sai ära mõõdetud ja välja arvestatud, et vaip ei rikuks nende tumedust."

Kunstnikul tuli vaiba idee jõulude paiku surnuaial käies.

"Vaatasin küünlaid ja ristikesi ning sealt see idee tuli," selgitas Anu Raud. "Minu tahtmine oli see, et vaip tuleks tõsine, kuid et seal leiduks palju toone ja värve ning et liiga kurb ei oleks. Esialgu pidi vaip minema alguses Pärnu uue kunsti muuseumi näitusele "Reedene rituaal", aga läks teisiti."

Möödunud neljapäeval suri pärast rasket haigust teaduste akadeemia asepresident Ergo Nõmmiste, kes saadeti viimsele teekonnale esmaspäeval. Vaip läks kõigepealt Tartusse ja sealt Pärnusse näitusele. Anu Raud on ka ise teaduste akadeemia liige aastast 2016. Teaduste akadeemiasse kuulumine on tunnustus Eesti teadlastele väljapaistva teadustöö eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles