Tuli liigub ahelana Paidest Lõhaverre

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Esmaspäeva õhtul süüdatakse Paide ordulinnuses maarahva tähtsaima püha tähistamiseks märgutuled, mis saadetakse Eesti eri suundadesse laiali. Viljandi poole liigub tuli läbi Türi ja Võhma linna Suure-Jaani ja Olustvere vahel asuvale Lõhavere Lembitu linnamäele.

Sihtasutuse Ajakeskus Wittenstein eestvedamisel toimuva üleriigilise ürituse Jüriöö Märgutuled pressiteates selgitatakse, et tuleketid hargnevad Eesti muistse muinastule kombel ehk tuleahelas süttib iga järgmine tuli, kui selle kandja märkab eelmist süüdatud leeki.

Jüriöö tule teekonda on kaasatud kõikide valdade ja külade elanikud, kust märgutuli läbi läheb. Jüripäeva pidustused toimuvad nii märgutulede alguspunktis Paides kui ka nendes Eestimaa paikades, kuhu märgutuli viiakse.

«Üritusega pöörame tähelepanu Eesti maaelule ja näitame, et Eestimaa küla elab,» tähendatakse pressiteates.

Korraldajad kutsuvad inimesi üles tähistama külades maarahva püha jüriöö lõkkega. Oma lõkkekoha saab märkida veebilehel www.jüriöömärgutuled.ee. Samuti teevad nad üleskutse pildistada sel ööl kõike huvitavat ning saata fotod Jüriöö Märgutulede Facebooki lehele või Wittensteini ajakeskusele. Piltidest tehakse näitus, mis hakkab rändama külast külla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles