Hiinlaste lihaisu viis Eesti sealiha hinna üles (7)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Sealiha hind hakkas Euroopas kerkima kuu aega tagasi ning nüüd jõudis hinnatõus ka Eesti kaupmeesteni.
Sealiha hind hakkas Euroopas kerkima kuu aega tagasi ning nüüd jõudis hinnatõus ka Eesti kaupmeesteni. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

«Suur õnn ei ole hinnatõusuga meie õuele jõudnud, pigem saame nüüd mõne vana võla ära maksta,» nentis Saimre Seakasvatuse osaühingu juht Toivo Teng viimase kuu aja sealiha hinna tõusu kommenteerides.

Hiinlaste järsult kasvanud soovist sealiha süüa hakkas liha hind kogu Euroopas kerkima neli nädalat tagasi. Sel nädalal jõudis hinnatõus Eesti kaupmeesteni, sest kui Jaani lihapoe omanik Tõnu Roslender esmaspäeval värsket liha ostma läks, oli see keskmiselt kümme protsenti varasemast kallim.

Tõnu Roslender teadis saabuvast hinnatõusust juba mitu nädalat tagasi, küsimus oli vaid selles, millal see täpselt kohale jõuab. Hinna kerkimine ei tabanud ainult Eestit, vaid Euroopat tervikuna, sest kevadel suurenes järsku sealiha eksport Hiinasse ning siin piirkonnas jäi liha vähemaks.

Tagasi üles