Saladust peitnud "Lehelugeja" vahetas omanikku

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi abilinnapea Kalvi Märtin (paremal) andis "Lehelugeja" kuju muuseumi direktorile Jaak Pihlakule üle muuseumi talukambriks kujundatud ruumis. Laua otsas tunnistab toimuvat mannekeen Evald.
Viljandi abilinnapea Kalvi Märtin (paremal) andis "Lehelugeja" kuju muuseumi direktorile Jaak Pihlakule üle muuseumi talukambriks kujundatud ruumis. Laua otsas tunnistab toimuvat mannekeen Evald. Foto: Elmo Riig

Juba 1996. aastast lehetegijate heade koostööpartnerite vahel rändav skulptuur peitis endas viimased 15 aastat ka saladust, millele Kalvi Märtin vahetult enne kuju muuseumi direktorile Jaak Pihlakule üleandmist jälile sai. Nimelt oli tal "Lehelugeja" kunagise valdaja, ettevõtja Tiit Jürmanniga skulptuur juhuslikult jutuks tulnud ning Jürmann oli juhtinud tähelepanu, et selle sisse on peidetud papitükk sõbra tiitli saanute nimede ja allkirjadega. Nagu selgus, oli nimekirja täiendamine 2004. aastal katkenud ja viimastest kujuhoidjatest ei teadnud ilmselt keegi, mis selle põhja ära kruvides lagedale tuleb. Viimasele tühjale reale lisas Kalvi Märtin oma nime, kuid ka järgmiste Sakala sõprade tarbeks mahub skulptuuri sisse paberilehti küllalt.

Ajakirjanikud valisid Viljandi muuseumi üksmeelselt Sakala sõbraks tunnustamaks sujuvat koostööd ja igakülgset abi. Kuigi muuseumi teadmisi ja materjale vajavad reporterid sageli, oli mäluasutus eelmisel aastal Sakalale eriti suureks toeks lehe 140. aastapäevaga seotud näituse korraldamisel.

"Lehelugeja" kuju on vorminud kunstnik Kersti Rattus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles