Viljandi muuseum kutsub kevadseente näitusele ja munadepühaks ideid koguma

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1930. aastatest pärit postkaart
1930. aastatest pärit postkaart Foto: Erakogu

25. maini on Viljandi muuseumis avatud Vello Liivi fotonäitus "Kevadseened", mida rikastab kevadpühadest ajendatud väljapanek muuseumi kogudes leiduvatest linnumunadest ja -pesadest ning temaatilistest postkaartidest.

Kui tavaliselt ollakse harjunud seenel käima sügisel, siis seenesõbrad teavad, et lahtiste silmadega tasub metsas ringi liikuda igal aastaajal.

"Kevadseente viljakehade varase ilmumise taga on seeneniidistiku tõhus varuainete kogumine juba eelmisel sügisel ning viljakeha arenguks vajaliku niiskuse ja soojuse olemasolu," sõnas Viljandi muuseumi pedagoog ja näitusekorraldaja Reet Vaiksalu.

Selleks et kevadises seenemetsas mitte hätta jääda, kutsub Viljandi muuseum vaatama, millised seeneliike praegu looduses leidub. "Muidugi tasub alati järgida põhimõtet korjata vaid endale tuntud ja söögiks kõlblikke seeni," lausus Vaiksalu.

Muuseumi kevadpühadest ajendatud väljapaneku keskne teema on muna kui elu, sünni ja õnne sümbol. Muuseumikogu linnumunade ja -pesade kõrval saavad näitusevaatajad arvata, milliste looduslike vahenditega on muuseumi lihavõttelauda kaunistavad munad värvitud, mängida munamänge, uudistada lihavõttekaarte ning uurida ajakirjas Eesti Naine ilmunud toitude retsepte ja lauakatmisõpetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles